Верблюд: цікаві факти

Верблюди – мешканці посушливих просторів. Цих досить великих тварин (вони важать до півтонни) відносяться до парнокопитних.

Ноги у верблюдів високі; на довгій і досить тонкій шиї сидить порівняно невелика голова з м’якими губами, якими дуже зручно захоплювати суху колючу рослинність, що служить тваринам їжею. Тіло покрите густою шерстю, особливо у лам: адже вони живуть високо в Андах, де взимку панують люті морози з вітрами.

У верблюдів на спині є горби, по числу яких їх називають одногорбих або двогорбий. Горби служать місцем відкладення жирових запасів, завдяки яким ці тварини порівняно легко переносять посуху.

Верблюди – жуйні тварини. Вони харчуються солянками, полином, верблюжої колючкою і саксаулом. Верблюди здатні кілька тижнів обходитися без пиття, особливо якщо є можливість підкріплювати сили, поїдаючи траву.

Зате, опинившись на водопої, вони можуть за один раз випити до 50 літрів води. Верблюди можуть пити і прісну, і солону воду. Одногорбий верблюди є найважливішими тваринами у арабів-бедуїнів, мандрівних по пустелях Північної Африки і Аравії.

Верблюди служать джерелом вовни і м’яса. Жителі пустелі високо цінують верблюдів і називають це тварина «кораблем пустелі», тому що воно так само ідеально пристосоване для життя і подорожей в пустелі, як корабель – для плавання по морях і океанах.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Людина і біосфера