Удод: цікаві факти

Удод – невелика яскрафорозфарбована птаха з довгим вузьким дзьобом і чубчиком, який іноді розкривається у вигляді віяла. Удод широко поширений в південних і центральних областях Європи і Азії, а також майже на всій території Африки. Цю строкату чубату птицю можна зустріти на лісових галявинах, луках, пасовищах, полях, вересових пустках і виноградниках.

Удод обережний, але не полохливий – як правило, сторониться людини і відлітає, коли він підійшов. Багато часу проводить на землі, полюючи на комах.

Удод – птах перелітний. Зимує він в Африці і в Індії. Цей птах хватає і умертвляє здобич, але проковтнути її може тільки підкинувши в повітря. Це досить складний процес, з яким молодь навчають батьки. Якщо маленький удод узятий з гнізда, людині доводиться робити це замість нього.

Гнізда удоди роблять головним чином в дуплах дерев, але не відмовляються і від щілин між камінням, в насипах, взагалі, в будь-якому затишному містечку. Зрідка в гніздо кладеться декілька стеблин.

У неволі удод дуже милий. Він так міцно прив’язується до свого господаря, що стає вірніше будь-якого собаки. Птах прилітає на поклик, клює їжу з руки і всюди слідує за господарем. Це одна з найбільш учнів птахів, легко піддається дресируванню, і з нею можна влаштовувати цілі атракціони.

У міфах Стародавньої Греції існує сюжет про фракийском царя Терее, сина Ареса і бістонской німфи, який був перетворений в удода, коли спробував вбити своїх дружин. У християн цей птах служила символом турботи дітей про батьків. Чеченці і інгуші (до прийняття Ісламу) шанували удода, як священна тварина і він символізував у них богиню весни, родючості і дітонародження Тушолі.

Вбити удода можна було лише з дозволу жерця для ритуальних цілей, а його гніздо на подвір’ї вважалося доброю прикметою. В Ісламі цей птах асоціюється з царем Соломоном. У Німеччині одудів вживали в їжу, при цьому їх м’ясо вважалося дуже смачним. Зображення яскравою пташки можна зустріти на грошових знаках Гамбії, а також на поштових марках різних країн.

...
ПОДІЛИТИСЯ: