Тукан: цікаві факти

Тукана не можна переплутати з іншими птахами. У нього найбільший дзьоб серед всіх пернатих у світі. Де живе тукан і для чого він відростив собі такий великий ніс?

Тукани мешкають в Південній Америці. Вони розселилися в тропічних лісах від Мексики до північної Аргентини. Розфарбовані у всі кольори веселки, ці пернаті можуть претендувати на звання найбільш нарядних птахів в світі. Їх небесно-блакитні очі нікого не залишать байдужим. Вони заворожували ще корінних жителів Південної Америки. Індіанці називали цих птахів Кіліча-Піто або Кокачо. Вони вважали їх священними і вірили, що очі туканів – це таємничий портал між світом живих і світом духів.

Яскраве забарвлення тукана служить йому хорошим маскуванням серед плодів або квітучих рослин. Зате тукана легко знайти по голосу, його гучні і різкі крики чутні здалеку. Деякі порівнюють їх з тявканням цуценя або кваканням жаби. Але трапляється, що тукани самі вимовляють своє ім’я. Один з видів, так наполегливо вигукував «Чоко!», Що люди так його і прозвали. У позивному іншої птиці виразно чулося «Токано!». Так назва «тукан» приклеїлася не тільки до одного виду, але і до всіх птахів цього сімейства.

Дзьоб тукана становить третю частину від довжини його тіла. Але птахові не в тягар носити його. Це тільки на вигляд він виглядає масивним, а насправді – зовсім не важкий. Дзьоб тукана складається з кератину, тієї ж самої речовини, що і наше волосся і нігті. Крім того, всередині дзьоба є спеціальні повітряні камери, тому він міцний і в той же час легкий. З його допомогою тукан здобуває собі їжу, щербини на дзьобі допомагають розкривати плоди. Крім того, дзьобом тукан легко розклеює яйця інших птахів, ловить комах і ящірок. Весь інший час дзьоб служить птиці більше для краси, хоча певна користь від такої «прикраси» все-таки є.

Хижаки, не знаючи про хитрий обман, не поспішають зв’язуватися з володарем такої «потужної» зброї. Так що їх більша частина обходить тукана стороною. Але ті ж, хто все-таки вирішуються спіймати птаха, відразу розуміють, що його бутафорський дзьоб в порівнянні з гострими іклами і кігтями абсолютно даремний. Добре, що таких сміливих мисливців в джунглях не дуже багато.

Тукани не будують собі квартири. Вони вселяються в уже готове житло. Для цього птахи шукають природні або покинуті колишніми господарями дупла в деревах. Тукани розмножуються раз на рік. Вибравши собі пару, птиці-однолюби облаштовують гніздо і по черзі висиджують пташенят. Крихти з’являються на світ голі, сліпі і абсолютно безпорадні. Вони знаходяться в дуплі разом з батьками ще 2 місяці, поки не зміцніють. Тукани дуже тямущі і довірливі птахи, так що любителі екзотичних пернатих легко приручають їх. Тому тукани все частіше стають домашніми вихованцями.

Птахи, що живуть в неволі, зовсім не примхливі. Вони їдять майже все, що їм пропонують господарі:

  • насіння;
  • траву;
  • хліб;
  • кашу;
  • овочі і фрукти;
  • рибу і навіть м’ясо.

На жаль, жителі Південної Америки вважають за краще бачити яскраве оперення не тільки вживу, а й в якості прикрас. Їх виготовляють з дрібних помаранчевих нагрудних пір’їнок туканів. М’ясо цієї птиці також вважається дуже смачним і використовується в латиноамериканській кухні.

Це цікаво: Дзьоб у тукана, працює як кондиціонер. У спекотну погоду він більше нагрівається і передає зайве тепло в повітря, тому птах не страждає від перегріву. А в холод – тукан «відключає» кровотік в дзьобі. Тому тепло в нього не передається і зберігається в тілі.

Тукани не дуже полюбляють літати. Їм заважає великий дзьоб і незграбне тіло. Щоб злітати, він забираються вище на дерева і звідти планують в потрібному напрямку.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Лисиця: цікаві факти