Страус: цікаві факти

Природне середовище, в якому живе страус, визначила остаточну пристосовність цього птаха, найбільшою з усіх: маса страуса перевищує 130 кілограмів. Довга шия збільшує зростання страуса до двох метрів. Гнучка шия і прекрасний зір дозволяють йому з цієї висоти здалеку помічати небезпеку. Довгі ноги дають страусові можливість бігати зі швидкістю до 70 кілометрів на годину, як правило, достатньою для того, щоб врятуватися від хижаків.

Страус віддає перевагу відкритим простору, де йому все видно здалеку і немає перешкод для бігу.

Живуть страуси не поодинці, а групами різної чисельності. Поки птиці шукають їжу, по крайней мере, одна стоїть на сторожі і оглядає околиці, щоб вчасно помітити ворогів, в першу чергу гепардів і левів.

Очі страуса оточені довгими віями, які оберігають їх як від африканського сонця, так і від пилу, що піднімається вітром.

Страуси будують гніздо в невеликій западині, вириваючи її в піщаному грунті і прикривши чим-небудь м’яким. Самка насиджує яйця днем, тому що її сіре забарвлення добре зливається з навколишнім середовищем; самець з переважно чорними пір’ям займається насиджування ночами.

Самки відкладають в загальне гніздо від трьох, до восьми яєць, і кожна з них по черзі насиджує яйця по черзі. Одне яйце важить більше півтора кілограмів і має дуже міцну шкаралупу. Щоб розбити шкаралупу і вилупитися з яйця, страусенка потрібно іноді цілий день.

Дзьоб у страуса короткий, плоский і дуже міцний. Він не спеціалізований для будь-якої особливої ​​їжі, але служить для того, щоб обскубувати траву та іншу рослинність і хапати комах, дрібних ссавців і змійок.

...
ПОДІЛИТИСЯ: