Птахи-хижаки

Пернаті хижаки – найжорстокіші і вправні мисливці пташиного світу. Своїми вигнутими пазурами й дзьобами вони розправляються з найрізноманітнішою здобиччю.

Термін “хижі птахи” зазвичай застосовують до представників загону Falconiformes. В цей великий загін входять майже три сотні різних видів, у тому числі орли, яструби, канюки і соколи. Але якщо всі вони, без сумніву, відносяться до числа хижаків, то багато інших птахів, що добувають їжу полюванням, такими не є. Скажімо, поморник і сорокопуд теж годуються всякою живністю, але ні той, ні інший не вважається хижаком. Навіть сов, з їх гострим зором і пазурами не гірше орлиних, не можна назвати справжніми хижаками.

Справа в тому, що у цих пернатих немає єдиної для всіх відмітної риси. У той же час всі хижі птахи, будучи в основному м’ясоїдними, харчуються практично всіма видами тварин – комахами, птахами, плазунами і ссавцями. Їхні потужні гачкуваті дзьоби відмінно пристосовані для розривання живої плоті.

Крім того, майже всі хижі птахи активно полюють і вбивають видобуток. Але, на відміну від більшості своїх м’ясоїдних побратимів, вони хапають жертву не дзьобом, а потужними пазуристими лапами.

У той же час всі хижі птахи активні тільки в денний час. Правда, деякі види начебто белозобого сокола літають і в сутінках, але ніхто не полює в повній темряві. Тому хижих птахів часто називають денними хижаками, на відміну від сов, що полюють ночами.

Хижі птахи поширені по всьому світу і зустрічаються на всіх континентах, окрім Антарктики. Окремі види зуміли пристосуватися до самих різних сфер проживання – від гірських вершин до вересових пусток, від тропічних лісом до засніженій тундри.

...
ПОДІЛИТИСЯ: