Морські птахи

На узбережжі і в океанах живуть всього близько 300, або 3 % від загального числа, видів птахів, але невелика кількість видів компенсується їх численністю. Величезні колонії морських птахів виявлені в зонах апвелінгу, наприклад в приантарктических водах і у узбережжі Перу і Чилі. Альбатроси і деякі інші морські птахи проводять майже все своє життя в океані, повертаючись на сушу раз на два роки, щоб вивести пташенят. Інші птахи, такі, як чаплі, качки і баклани, круглий рік тримаються поблизу від берегів. Морські птахи добувають їжу по- різному: женуться за рибою під водою, переслідують інших птахів і змушують їх кинути видобуток або самі пірнають у глибину.

Морські птахи можуть рік за роком повертатися на безпечні скелі і відокремлені острівці, щоб вивести потомство. Часто вони утворюють величезні колонії, щоб захистити яйця і пташенят від хижих чайок, ворон та інших чужинців. Чорно- біле оперення допомагає їм замаскуватися, коли вони шукають рибу. На багатьох морських птахів довгий час полювали через їх м’яса і яєць. Яйця часто падають і розбиваються, оскільки лежать на голому камінні.

мандрівний альбатрос

У мандрівного альбатроса найбільший розмах крил серед птахів – він досягає 3,5 м. Альбатроси швидше планують, а не літають: вони здатні планувати з висоти до 15 метрів і біля самої води потрапити у висхідний повітряний потік, який знову підніме їх. Альбатроси харчуються рибою, ракоподібними і головоногими, яких хапають з поверхні води.

Водолази

Багато морські птахи, в тому числі баклани, бурі пелікани, олуши і крячки, досвідчені нирці падаючи каменем з великої висоти (наприклад, баклани пірнають 30 метрів), вони набирають таку швидкість, що наздоганяють видобуток на значній глибині. Незважаючи на труднощі цього методу лову, крячки успішно хапають здобич в одному випадку з трьох. У них міцний череп, здатний витримати удар об воду. Більшість пеліканів водяться у материкових водойм і не вміють пірнати. Бурий пелікан переважно морська птиця. Помітивши рибу він падає вертикально вниз, напружуючи шию незадовго до того, як увійде в воду. Пірнувши, він використовує свій розтягується мішок під дзьобом ( який є у всіх пеліканів ), щоб захопити побільше риби.

пташиний базар

Кайри виводять пташенят на кручах, влаштовуючись один до одного ближче, ніж будь-які птахи, – часто вони притискаються впритул. На одному квадратному метрі може вміститися до 70 пар; їх колонії відомі під назвою «пташині базари». Незважаючи на штовханину, кожна пара захищає свою крихітну територію. Кайри, як багато інших морські птахи, відкладають яйця прямо на голе каміння. Кольори та візерунки шкаралупи дуже різноманітні, що допомагає батькам відрізняти свої яйця. Пташенят вони впізнають по голосу.

Гага звичайна

У більшості морських птахів і всіх морських качок лапи перетинчасті, щоб краще плавати. Існує всього декілька видів справжніх морських качок, таких, як гаги і турпани. Гаги поширені на півночі Європи. Самки гаг вистилають гніздо пухом, який вискубую з власних грудей. У Скандинавії таку пухову підстилку дістають з гнізд і роблять з неї стьобані ковдри або перини.

Фрегати – щиглі

Фрегати входять до числа кращих літунів, вони планують в повітряних потоках, зрідка помахуючи крилами. У самців фрегатів на шиї є червоний мішок, який роздувається під час шлюбних ігор. Це одні з найвідоміших франтів серед морських птахів. Самці збираються біля місця гніздування групами до тридцяти птахів, розмахують крилами, трусять ними, підкидають голову і клацають дзьобом, коли повз пролітають самки. Коли самка сідає поруч з обраним самцем, пари труться шиями і головами. Свою назву птахи- фрегати отримали з-за звички добувати їжу, віднімаючи її у інших птахів: фрегати – це бойові кораблі.

Топорки ( тупики )

Морські птахи живуть парами, багато пар нерозлучні до кінця життя. Топорки відкладають одне яйце в нору, яку виривають дзьобом в дерен на скелях. У великих колоніях Топорков земля нагадує бджолині стільники через безліч нір. Топорки відрізняються яскравим забарвленням дзьоба, що допомагає їм залучати партнерів.

імператорські пінгвіни

Самка імператорського пінгвіна відкладає єдине яйце, яке потім протягом 64 днів висиджує самець, поклавши на власні лапи. Після того як пташеня вилупиться, самка приносить йому їжу. Пінгвіни – кращі з плавців серед птахів Вони полюють за рибою під водою, відштовхуючись лапами, що нагадують ласти.

Чи знаєте ви ?

Скелясті острівці – постійне житло морських птахів – покриті товстим шаром пташиного посліду, або гуано. Гуано багате фосфатами, і в деяких районах, таких як побережжя Перу, його видобувають і використовують як добрива.
Біла крачка ризиковано відкладає яйце прямо на гілку дерева, не піклуючись про будівництво гнізда. Єдине яйце легко сховати від хижаків.
Чайки – найвідоміші з морських птахів. Вони харчуються рибою і молюсками. Відомо чимало випадків, коли чайки скидали устриць або раковини – блюдечка з великої висоти, щоб розбити їх об каміння, а потім з’їсти.

ПОДІЛИТИСЯ:
Comments (1):
  • Аліна on 04.12.2016
    класна розповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.