Кондор: цікаві факти

Кондор – найбільша птах з нині живих хижих птахів з розмахом крил до трьох метрів. У горах на заході Південної Америки мешкає андський кондор, а в гірському районі Каліфорнії в США – каліфорнійський. Кондор живе до 50 років. Гніздо будує на скелях. Раз на два роки кондор виводить від одного до двох пташенят.

У стародавніх індійців племені інків кондор асоціювався з божеством сонця і вважався правителем верхнього світу. До сих пір місцеві індіанці вірять, що побачити ширяючого в небі кондора – до удачі.

Андский кондор здобув світову популярність, завдяки роману Жюля Верна «Діти капітана Гранта». Під час подорожі по Патагонії хижак напав на хлопчика Роберта і забрав його в пазурах у своє гніздо.

Насправді ці птахи не нападають на людей, та й будова ніг не дозволяє їм захоплювати і переносити здобич. Тому годуються вони там, де видобуток виявили.

Основна їжа кондорів – загиблі тварини – падаль. Іноді вони полюють на ягнят і на тварин, ослаблених хворобою. У пошуках їжі птахам допомагає чудове зір. Вони плавно ширяють колами на більшій висоті, виглядаючи здобич. Кондори можуть обходитися без їжі кілька днів, а потім з’їсти відразу кілька кілограмів м’яса.

Кондори виконують роль санітарів, зменшуючи поширення інфекції. У тих районах, де їх чисельність різко скоротилася, став гинути худоба, і з’явилися небезпечні для людини хвороби. Тепер кондор занесений до Міжнародної Червоної книги.

...
ПОДІЛИТИСЯ: