Де полює білий ведмідь

Полює білий ведмідь серед дрейфуючих льодів. Саме вони є основним середовищем її проживання. У цьому здавалося б безжиттєвому крижаному світі прекрасно почувають себе тюлені, нерпа, білухи, моржі. Полярна тундра не представляє для ведмедика ніякого інтересу, тому що там живуть тільки лемінги, песці, та пернаті. До того ж на тлі жовтуватою рослинності білу шкуру можна побачити за кілометри. А ось в льодах біла шерсть зливається зі сніговим покривом, і грізний хижак може підкрадатися до своїх потенційних жертв на дуже близьку відстань практично непоміченим.

Примітивши тюленя, білий ведмідь починає безшумно наближатися до нього, ховаючись між торосами. Якщо жертва насторожується, то хижак завмирає на місці. Причому він завжди закриває лапою ніс і очі. Це єдині чорні ділянки на тілі, які можуть його видати. Як тільки тюлень заспокоюється, ведмідь знову починає крастися де поповзом, де дрібними кроками. Коли до жаданого тіла залишається кілька метрів, хижак кидається вперед і приголомшує приречене тварина лапою.

Полює білий ведмідь також і у воді. Він чудовий плавець, але ластоногі в рідкому середовищі спритнішими. Тому результат у хижака в море набагато нижче. Зате підпливти під водою до крижині, на якій кучкуються тюлені, а потім несподівано вистрибнути на лід – це білий ведмідь любить. Він також може годинами лежати біля промоїни, чекаючи, коли з темної води висунеться голова нерпи або білухи, щоб подихати повітрям. Оглушивши жертву, він витягує її на лід і дуже швидко і вміло обробляє тіло, здираючи з нього шкуру разом з жиром. Це те, що ведмідь з’їдає в першу чергу. М’ясо залишає песцям і птахам, якщо корми багато.

Білі ведмеді мовчуни і не люблять повідомляти всій Арктиці про вдале полювання. Гарчать вони дуже рідко, тільки в стані люті могутній звір може потрясати своїм риком крижані околиці. В основному ж шиплять, як кішки, тільки звичайно набагато голосніше. Саме шипіння висловлює у них загрозу. Це стосується самців. Самки набагато спокійніше і доброжелательнее.

Примітно те, що вони дуже трепетно ​​ставляться до своїх дитинчатам. Взяти турботу про малюка в разі загибелі його матері – для білих ведмедиць справа цілком звичайне. Деякі самки влаштовують свої барлоги рядочком один з одним і виховують ведмежат спільно. Все це зайвий раз підкреслює високий інтелект звіра. Розум тварини не раз відзначали і люди, які за родом своєї діяльності часто стикалися з ним у Заполяр’ї. В даний час популяція білих ведмедів налічує близько 25000 особин.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Підземні мінеральні води