Бобер: цікаві факти

Бобер – ссавець роду гризунів. У нього густий коричневий хутро. Бобер досить великий звір, може важити до тридцяти кілограмів і досягати більше метра в довжину (включаючи хвіст). Живе колоніями по лісовим річках, відмінно плаває і пірнає. Шкура бобра покрита шерстю двох типів. Одні ворсинки довгі, чорні і блискучі, інші коротші і м’які, що утворюють щільний підшерсток, який дозволить воді стикатися зі шкірою. Харчується бобер в основному корою, а так само очеретом, кропивою і молодими пагонами дерев.

Щоб повалити дерево, бобер починає глибоко вгризатися в стовбур з одного боку і продовжує роботу по колу до тих пір, поки дерево не впаде на землю.

Бобер риє нору під землею, але робить вхід і вихід нижче рівня води, що захищає його від хижаків. Нора велика: в ній повинно вміститися вся родина і запас їжі на зиму.

Живе бобер в лісах на берегах річок і озер, а основному в Північній Америці і Росії; іноді зустрічається і в західній Європі.

Пересувається по землі бобер незграбний, зате в воді він дуже рухливий. Саме вода служить справжньою місцем існування цієї тварини. Коли її мало, бобер валить дерева, щоб побудувати греблю і збільшити зону, де він може вирити нору.

Ніс, очі і вуха у бобра, як і багатьох інших водних тварин розташовані так, що він може бачити, чути і дихати під час плавання, що не піднімаючи голову.

Допомагаючи один одному, бобри роблять з повалених ними стовбурів і гілок спорудження, здається, на перший погляд, безладним. Насправді це дуже міцна конструкція, яка може встояти навіть під час повені.

У бобра є чотири довгих гострих різця, покритих емаллю, жовто-оранжевого кольору. Щелепні м’язи настільки сильні, що розвивають тиск до 100 кг. Такі різці потрібні боброві для того, щоб валити дерева і здирати кору, якої він харчується.

...
ПОДІЛИТИСЯ: