Амурський тигр: цікаві факти

Амурський тигр (уссурійський, далекосхідний або сибірський тигр) – один з найбільш малочисельних підвидів тигра. Традиційно вважається найбільшим нині сущим представником сімейства котячих і єдиним, здатним жити в снігах.

Довжина тіла у дорослих самців досягає 2,7-3,8 м, а маса 170-300 кг.

Амурський тигр володіє густим, довгим і пухнастим рудим хутром з чорними смужками на шкурі, кількість яких досягає 100. Вважається, що малюнок цих смуг строго індивідуальний і ніколи не повториться у двох тигрів.

Найбільше амурські тигри поширені в передгір’ях Приморського краю, на південному сході Росії і по берегах річок Амур і Уссурі Хабаровського краю. Близько 10% тигрів живе на північному сході Китаю.

Як і більшість котячих, амурський тигр воліє одиночний спосіб життя. Він живе на певній ділянці землі, всередині якого полює і розмножується. Полює виключно поодинці у вечірній час або рано вранці.

Основу раціону тигра становлять кабан, козулі, лосі, борсуки і плямистий олень. Однак амурський тигр вміє не тільки полювати, але й рибалити: під час нересту він ловить рибу на перекатах гірських річок. Тигр може з’їсти до 30 кг їжі за один раз, а його добова норма – 9-10 кг м’яса.

На Далекому Сході Росії амурський тигр охороняється в заповідниках і національних парках.

В середині XIX століття популяція тигрів була численною, але в кінці XIX століття щорічно винищувалося до 100 звірів, тому вже до кінця 30-х років XX століття амурський тигр виявився на межі зникнення: тоді, імовірно, залишилося лише 30-40 особин.

Завдяки спеціальній міжнародній програмі по захисту амурського тигра, на сьогоднішній день на Далекому Сході Росії мешкає близько 523-540 особин цього виду.

У природі тигр доживає до 15 років, в неволі трохи більше 20 років.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Географія Іспанії