Хто такий мормон?

Мормон – це член християнської церкви Святих Останнього Дня. Поняття мормонізму, вживане для визначення цієї релігії, взято з «Книги мормонів» – однієї з священних книг цієї церкви. Церква Святих Останнього Дня формально була утворена Джозефом Смітом у Файестте, місто Нью-Йорк, 6 квітня 1830. Через переслідування, яким піддавалися Сміт і його прихильники, деякі з них перебралися на захід США, де вони заснували перше постійне поселення. У 1844 році засновник церкви Джозеф Сміт і його брат Хайрам були вбиті натовпом народу, коли перебували у в’язниці міста Картеджа в штаті Іллінойс.
Брайен Янг, що став пізніше главою церкви, і близько 15 000 його послідовників в 1846 році пішли в Скелясті гори, де стали першими білими поселенцями. У липні 1847 перший загін прибув в долину Солт-Лейк, де розташовується сучасний штат Юта, і почали освоєння цих територій. Юта і став столицею церкви мормонів.
Принципи віри мормонів коротко викладено в їх кодексі віри. Вони включають віру в Бога, в Ісуса Христа, на покаяння, в відпущення гріхів. Таким чином, через спокуту гріхів Ісусом Христом всі люди можуть бути врятовані, якщо будуть читати і дотримуватися заповідей Євангелія.
Мормонізм відводить людині особливе місце у Всесвіті. Мормони переконані, що людина має необмежені можливості. У мормонів діє принцип десятини, тобто всі вони жертвують 1/10 частину своїх доходів або заробітку для діяльності церкви.
Члени церкви проводять і місіонерську діяльність, але за свої гроші. Приблизно 2000 молодих людей постійно зайняті цією роботою.
Мормони – єдині прихильники християнської церкви, які проповідують багатоженство. Згідно з ученням мормонів, кожній людині необхідно залишити після себе якомога більше потомства, тому що кожна народжена людина – це майбутній ангел. А ангелів повинно бути якомога більше. Тому мормони закликають чоловіків мати не одну, а кілька дружин і народити якомога більше дітей. Саме цей принцип мормонів викликав і досі викликає найбільше обурення прихильників інших християнських церков.

Посилання на основну публікацію