Хто така Богородиця?

Богородицею в християнській церкві називають мати Ісуса Христа, святу діву Марію. Її народження також урочисто відзначається всіма віруючими. Свято Різдва Богородиці є одним з головних свят у християнстві, починаючи з другої половини V століття. Тоді ж з’явилася її біографія, тобто історія про те, як народилася свята діва і як вона жила.
За цим переказом, поблизу Єрусалима жили бездітні і вже немолоді чоловік і дружина, Іоаким і Анна, які походили з роду легендарного царя Давида.
У ізраїльтян вважалося великим гріхом не мати дітей. Про тих людей, у яких не було дітей, говорили, що їх за щось покарав Бог. Але Іоакима і Анну не було за що дорікнути. Вони ніколи нікому не робили зла і завжди тільки допомагали людям. Вони не ображалися на Бога за те, що він не дав їм дітей, тільки ще більше молилися і просили його про милість. Одного разу, коли Іоаким, як завжди, вирушив до Єрусалима, щоб там, у храмі, принести жертву Богу, Бог не прийняв його жертву. Переказ не повідомляє, як Іоаким дізнався, що його жертва не прийнята, але якось він зрозумів це і здогадався, за що його покарали: адже він був бездітним, а значить, грішною людиною. Іоаким не повернувся додому, а пішов у пустелю і там гаряче молився Богу. Тут йому з’явився ангел, який сказав, що його молитва почута і що у них з Ганною народиться дочка. Анна в цей час була у себе вдома. Вона вийшла в сад і побачила на дереві гніздо з пташенятами. Жінка заплакала, подумавши, що ось і птахи мають пташенят, і тільки в неї немає дитини. Вона повернулася додому і теж стала гаряче молитися Богу, обіцяючи йому, що якщо у неї народиться дитя, то вона присвятить його Богові.
Так і сталося. Через кілька місяців у Іоакима і Анни народилася дівчинка, яку назвали Марією. Коли дівчинці виповнилося три роки, батьки запросили сусідів і рідних з їхніми дітьми і урочисто, з запаленими свічками, повели свою дочку до величезного Єрусалимського храму.
До храму вели широкі кам’яні сходи. За цими східцях трирічна Марія зійшла сама, як доросла, без допомоги батьків. Біля входу Марію вже очікував первосвященик (найстарший священик). Він ввів Марію не тільки в храм, але і туди, куди він сам мав право увійти тільки раз на рік. Він це зробив, бо знав: Марія буде матір’ю Спасителя світу.
Так про це розповідається у Святому Письмі. На згадку народження Божої матері і введення її в храм православна церква встановила два свята: Різдво Божої Матері – 21 вересня і Введення в храм – 4 грудня. Обидва ці свята вважаються основними святами в християнстві і відзначаються дуже урочисто.

Посилання на основну публікацію