Філософсько-правові погляди Томи Аквінського

Проблема взаємини світської держави і церкви є центральною і для Фоми Аквінського (1225-1274), який однозначно стає на бік церкви і проголошує: “Вся влада від Бога”. Під правом він, як і Аристотель, розумів рівняння дій і одночасно дію божественної справедливості в суспільстві. Причому право, по Фоми Аквінського, розподіляється за трьома рівнями:
– Божественне право: встановлення, дані Богом людині як “тварі Божої”, і норми церкви як представниці Божої влади на землі;
– Право народів, що розуміється як природне право в його аристотелевской трактуванні;
– Людське право як писане, позитивне право світської держави.
Кожному рівню відповідають закони. Божественне право втілюється у Вічному законі, тобто нормах Бога; право народів – в законах природних (прагнення до самозбереження, продовження роду, повагу гідності), відповідних природі людини; людське право – у світських законах, які силою і страхом примушують людей не робити зла.
Система законів Фоми Аквінського передбачає суворе дотримання принципів ієрархії (підлеглості) і несуперечливий нижчих законів вищим. Якщо людські закони суперечать природним законам, то вони не повинні виконуватися і підлягають заміні. Зрозуміло, що Вічний закон ні перегляду, ні навіть обговоренню не підлягає.
Звідси справедливість – це політичний і соціальний порядок, який божественно-телеологически (божественно-доцільно) орієнтований на набуття божественної благодаті при спільному існуванні людей. Також ідеації-нально Фома Аквінський розглядає й інші явища правової реальності.
В основі його філософсько-правових поглядів лежить не просто идеациональная парадигма, а спосіб свого роду діалектичного мислення, запозичений у Аристотеля: звернення до зв’язків сутності і явища, причини і наслідки, випадковості і необхідності, божественного першооснови і первоцелі, доцільності речей і явищ. У такому типі мислення Бог є “сутність всіх сутностей”, “причина всіх причин”, “необхідність всіх необхідностей”, “форма всіх форм”, “мета всіх цілей”. Таке розуміння Бога робить людське законотворчість божественно передвстановленим і тому незалежним від людської волі, більше того -людскіе закони подані волі земного законодавця згори.

Посилання на основну публікацію