21 цікавий факт про кенгуру

Кенгуру – унікальні створення, такий собі релікт тих далеких епох, коли сумчасті теплокровні мешкали по всій Землі. У наші дні вони залишилися тільки в Австралії, де і стали своєрідним символом цієї далекої країни, адже ніде більше кенгуру в дикій природі не зустрічаються.

Цікаві факти про кенгуру

У дикій природі кенгуру живуть близько 6 років, в неволі – більше 20 років.

Згідно з легендою, назва «кенгуру» нібито з’явилося через нерозуміння між першовідкривачем Джеймсом Куком і австралійськими аборигенами – він запитав у австралійця, що це за тварина, а той відповів на своєму діалекті «не розумію». Ця фраза і трансформувалася в звичне слово кенгуру. Правда, дослідження показали, що ця легенда – не більше ніж кумедна історія, яка не має фактичної основи.

Передні лапи цих тварин нагадують руки людини – за допомогою цих спритних кінцівок тварини викопують із землі бульби і коріння для прожитку.

У критичних ситуаціях кенгуру встають на хвіст і атакують ворога відразу двома задніми лапами, завдаючи йому серйозні травми.

Кенгуру – видатні стрибуни. Вони мчать, стрибаючи вперед на відстань до 12 метрів і відриваючись при цьому від землі на висоту до 3 метрів.

Дорослі кенгуру важать в середньому до 80 кілограмів.

Дитинчата велетенських кенгуру народжуються з розміром тіла всього в 25 мм – це найменший дитинча ссавця в порівнянні з розміром дорослої тварини.

Після народження малюків мами-кенгуру ще 6-8 місяців виношують їх в сумках на своїх животах. Кенгурята з’являються на світ настільки маленькими і слабкими, що навіть не можуть самостійно смоктати молоко – воно через певні проміжки просто впорскується їм в рот.

У багатьох кенгуру є унікальна здатність відкладати розвиток запліднених ембріонів. Якщо в момент спаровування у самки вже є маленький дитинча, запліднений ембріон не почне розвиватися, поки старший малюк не виросте або не помре. Новий дитинча народиться майже відразу після того, як його попередник покине сумку матері.

М’ясо кенгуру вважають більш корисним, ніж свинина або яловичина, через низький вміст в ньому жиру.

Кенгуру красується на австралійському гербі, грошах і емблемах багатьох австралійських організацій.

Вчені виділяють близько 60 видів кенгуру і їх найближчих родичів.

Коли кенгуру відпочивають, вони розслабляють лапи і переносять вагу всього тіла на хвіст.

Мати-кенгуру може викинути з сумки хворого дитинчати, щоб потім зробити здорове потомство.

Кенгуру здатні розганятися до 56 км/ч.

Кенгуру прекрасно чують і бачать – вуха тварини вільно обертаються на 360 градусів.

Щелепи кенгуру складаються з декількох рядів зубів. Якщо зуб приходить в непридатність від активного жування трави, його замінює той, що росте позаду нього.

Кенгуру не здатні стрибати назад через особливості будови свого тіла.

Згідно найбільш приблизними оцінками, в Австралії живе близько 50 млн кенгуру.

Якщо новонароджений кенгуренок не зміг перебратися в сумку по шерсті матері, він приречений, тому що підняти впав малюка мати не в змозі.

Самки кенгуру якимось чином можуть впливати на вік своїх майбутніх дитинчат – в молодості вони вважають за краще народжувати дочок, а в більш пізньому віці переключаються на синів.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Факти про єнотів