Загони морських птахів

До морських видів відносяться представники наступних загонів птахів:

Пінгвіноподібні

Представники загону зустрічаються в Південній півкулі і майже все життя проводять у воді. Вага різних видів коливається від 1,2 кг до 40 кг. Комфортно себе почувати в воді їм дозволяють маленькі крила, пір’я, схожі на луску, і короткі ноги. У морі вони полюють на рибу, кальмарів, крабів, дрібних рачків. Пінгвіни ловлять видобуток зграями, пірнаючи на глибину 20 метрів. На суші пернаті виглядають досить незграбно, хоча і тут пересуваються досить швидко. Для підтримки рівноваги використовується короткий хвіст.

Підшкірний жир і пір’я відштовхують воду і допомагають пінгвінам підтримувати постійну температуру тіла. У період линьки птахи змушені залишатися на березі: водонепроникні властивості в цей період ослаблені. Вони не можуть добувати їжу, поки не відросте нове оперення. Унікальна циркуляція крові рятує лапи птахів від замерзання. Температура ступень становить 4˚C, завдяки чому пернаті без проблем пересуваються по льоду. Чорна спинка і біле черевце дозволяє птахам мімікрувати з довкіллям. Пінгвіни утворюють пару на все життя, в висиджуванні пташенят беруть участь обидва батьки.

Представники: королівський пінгвін, пінгвін малий, пінгвін Аделі, чубатий пінгвін, золотоволосий пінгвін.

Буревісникоподібні

Загін складається виключно з морських птахів. Більшість видів зустрічається в Південній півкулі. Розмір представників коливається від 50 г до 12 кг. Всіх їх об’єднує будова крил. Вони довгі, вузькі і плоскі. Крила деяких різновидів відрізняються кількістю другорядних махових пір’їн. Загін відрізняє густе оперення з пухом. Дзьоб загнутий вниз, а ніздрі укладені в рогові трубочки. Лапи середнього розміру, розвинена плавальна перетинка. Птахи линяють поступово, на польотах це не позначається. Буревісникоподібні обживаються на узбережжях тільки в період розмноження. Тут вони гніздяться колоніями, більшість видів моногамні. Дрібні види в’ють гнізда в укриттях, великі селяться відкрито.

Всі птахи харчуються виключно тваринним кормом, деякі вважають за краще падаль. Представники загону не поринають, а збирають їжу у поверхні моря. Деякі особини ведуть нічний спосіб життя. Пернаті підлягає парять в повітрі, а якщо море спокійне, то вони відпочивають на воді.

Представники: прямохвостая Качуркові, атлантичний строкатий буревісник, Гаррод, голубок капский, дурненький, тайфунник строкатий.

Пеліканоподібні

Пеліканоподібні поширені по всьому світу. Вага птахів коливається від 400 г до 14 кг. У всіх представників загону пальці з’єднані між собою перетинкою. Оселі птахів прив’язані до морських узбереж. Всі вони відрізняються середніми і великими розмірами тіла. Крила довгі і потужні, тіло обтічне і подовжене. Пеліканообразних добре відчувають себе в повітрі і на воді. За суші птиці пересуваються повільно і незграбно. Оперення густе, щільно облягає тіло. У забарвленні домінують чорні і білі кольори. Майже всі види моногамні. Вони в’ють гнізда цілими колоніями, часто по сусідству з іншими птахами.

Представники загону ведуть денний спосіб життя. Джерелом живлення служать риби. Шлунки пернатих мають особливу розтяжністю, яка дозволяє заковтувати навіть велику здобич. Деякі види пірнають за нею на глибину, інші захоплюють рибу, що плаває у поверхні, дзьобом. Пеліканообразних тримаються на узбережжях зграями, навіть поза періодом розмноження.

Представники: великий фрегат, білохвостий фаетон, червононога олуша, чубатий баклан.

Сивкоподібні

Найчисленнішим вважається загін Сивкоподібні, у всьому світі налічується 305 видів. Вага пернатих коливається від 20 г до 2 кг. Птахи поширені по всьому світу, частіше зустрічаються в помірних областях. У забарвленні домінують темні кольори, хоча зустрічається і світле оперення. Види, що становлять загін, дуже розрізняються за зовнішнім виглядом і способу життя.

Дрібні пернаті шукають їжу в плавучої рослинності, деякі з них зондують поверхню води довгим дзьобом в пошуках безхребетних. Великі особини добувають рибу на поверхні моря. Загін нараховує велику кількість нирців, які ловлять рибу на глибині. За суші такі птахи пересуваються дуже погано.

Зустрічаються моногамні і полігамні види, більшість з них гніздяться колоніями на скелястих берегах. У кладці кілька яєць, пташенята вилуплюються зрячими і опушеними. Через кілька годин вони здатні пересуватися самостійно.

Представники: тупик, тихоокеанський чистик, гагарка, люріки, камчатська крячок, чубатий старий/

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Залози рота