Видра

Видра (лат. Lutra lutra) – хижий ссавець з сімейства куницевих.

Опис

Видра є хитрим і спритним звіром, що має велике тіло, яке стислий з боків. Голова коротка, зверху разглажени. Вушка маленькі і злегка округлення, ледь помітні через хутра, низько розташовані з боків голови і оснащені клапанами, які захищають слуховий отвір від води. Мордочка об’ємна і коротка, на ній розташовуються подовжені бакенбарди. Шия щільна і має середній розмір. Очі опуклі і високо розташовані на морді. Самці, як правило, більші за в розмірах тіла, ніж самки. Лапи видри короткі і мають гарну силою, на них помітна гола підошва з плавальної перетинкою між пальцями. Передні лапи значно коротше, ніж задні, тому видри володіють хорошими плавальними здібностями. Кігті пофарбовані в сірий колір. Тіло видри покриває гладенький хутро, який пофарбований в темно-коричневий колір, зі світло-бурим підшерстям. Хутро настільки густий і хвилястий, що під час перебування цього звірка в воді він не намокає і підтримує в нормі температуру тіла.

У літній період видра линяє, її хутро стає коротким, але густота при цьому не змінюється. Довжина тіла коливається від 57 до 93 сантиметрів, а вага становить 6 – 10 кілограм. Видра вміє видавати різні звуки, наприклад свист, скрекіт і шипіння. Під час ігор вона скрекоче і верещить, а з настанням небезпеки шипить.

Поширення і спосіб життя

Видра мешкає по всій Європі і Азії, іноді її можна зустріти на півдні тундри або на півночі Африки. В Євразії вона селиться на територіях Західної Європи, Східної Сибіру, ​​Кореї, Малої Азії, Південно-Західній Азії. Численна кількість населяє Гімалаї, Індію, Китай, Таїланд, Бірму. Водиться видра в Західній Африці, Шрі-Ланці, на Британських островах, Сахаліні, Японії, Суматрі і Тайвані. У Тибеті цей звір селиться на висоті 4000 метрів над рівнем моря. В Україні видра зустрічається повсюдно, за винятком Криму і окремих лівобережних областей.

Середовищем існування є береги озер, річок і струмків, іноді морські узбережжя. Воліють населяти водойми з швидкою течією, де присутня кам’янисте дно. У гірських ділянках місця проживання розташовуються в тріщинах скель і осипи, які знаходяться поблизу річок. Рідко видра зустрічається в річках з повільною течією. Тільки в літню пору цей звір мешкає на озерах і водосховищах, так як з приходом зими водний корм для неї стає недоступним. Відповідними для видри є середні розміри річки, ширина при цьому може досягати близько півтора десятка метрів. Саме на таких річках взимку зустрічаються вимоїни або інші незамерзаючі ділянки. Також головним критерієм при виборі водойми є наявність великої кількості риби і ниркових качок.

Видра веде нічний спосіб життя, вдень вона ховається у своїй норі або між подмитих коренів. У спекотні дні цей звір гріється на сонці, розташовуючись на каменях або на стовбурі що впав у воду дерева. Час полювання настає з приходом сутінків.

Видри пристосовані жити в морській воді, але для пиття їм потрібно прісна вода. Зовнішні почуття дуже добре розвинені, а саме чарівність, зір і слух. За один день видра здатна пройти близько 10 кілометрів. У зимовий період на снігу можна побачити сліди видри, довжина яких становить 8 сантиметрів, а ширина 5 сантиметрів.

На полювання за краще ходити одними і тими ж стежками, якими користується кожен рік. Жировий запас відсутній, так як чудовий хутро сприяє збереженню температури її тіла. На одному і тому ж місці вона може жити щороку, якщо при цьому не зменшується кількість їжі. Щодня харчується рибою, а саме сазаном, фореллю, щукою, пліткою і карасями. З наземних тварин поїдає водних птахів, гризунів і навіть кроликів. Іноді в її раціоні зустрічаються жаби, молюски, креветки, краби, жуки і різні водні безхребетні.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 2 – 3 років. Період розмноження може тривати протягом усього року, в більшості випадків цей період припадає на лютий – березень, іноді на початок серпня. У цей період кілька самців доглядають за однією самкою, в результаті чого між ними відбуваються бійки. Перемагає найсильніший, який готовий до спарювання.

Вагітність видри триває близько двох місяців. У посліді зазвичай знаходиться 2 – 4 дитинчати, вони народжуються зовсім сліпими, але покриті хутром, вага їх становит 100 – 130 грам. Після появи на світ дитинчата знаходяться в норі близько 2,5 – 3 місяців, де активно харчуються молоком матері.

Після закінчення годування самка масажує мовою животики малюкам, сприяючи гарному травленню. Через 1,5 – 3 тижні маленькі особини вміють повзати, а через п’ять тижнів у них з’являється зір. У віці 8 – 9 тижнів у малюків виростають зуби і вони здатні добре плавати. Мати приносить живу здобич дитинчат для того щоб навчити їх умертвляти її. Основною здобиччю, є риба, раки і амфібії. З настанням 12-14 місяці після появи на світло молодняк стає самостійними і залишає материнське гніздо.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Що таке мітохондрії