Спільноти в природі

У межах однієї популяції окремі особини групуються в співтовариства. Зграї риб, стада оленів, табуни коней, зграї вовків – все це типові приклади співтовариств, що утворюються в популяціях хребетних тварин. Олень, що знаходиться в стаді, має переваги в порівнянні з оленем-одинаком. У стаді багато гострих очей і чуйних ніздрів, які швидше помітять ворога, ніж пара очей і пара ніздрів одного оленя. Збився в купу оленям легше підтримувати взимку температуру тіла, ніж одинокому оленя. Нарешті, в стаді тваринам легше захищатися і захищати своїх дитинчат від нападу ворога.

Усередині спільноти часто зберігається відособленість окремих сімей. Так, в зграї гусей самка, самець і їх пташенята тримаються всі разом, однією групою доти, поки гусенята не стануть дорослими. На сім’ї розпадається стадо морських котиків. Великий самець зазвичай оточений гаремом самок з дитинчатами, а на деякій відстані, в іншій частині острова, збираються разом молоді самці в очікуванні моменту, коли кожен з них зможе помірятися силами зі старим самцем і відібрати у нього гарем.

Наявність такої форми організації, як спільнота, дозволяє багатьом видам тварин здійснювати великі сезонні міграції. До числа мігруючих тварин ставляться, наприклад, вугри, лососі, тюлені, багато видів птахів. Коли настає час міграції, всі члени спільноти збираються разом і вирушають в дорогу, причому іноді дуже далекий. Так, один вид морських черепах, що живуть більшу частину року біля берегів Бразилії, в період розмноження перепливає через Атлантичний океан і відкладає яйця на маленькому острові поблизу Африки. Величезні стада північних оленів, що мешкають в Канаді, навесні перекочовують на 1300 км на північ.

Тюлені восени мігрують з островів біля узбережжя Аляски до островів, розташованих поблизу Каліфорнії. Угри, що живуть в річках США, пливуть вниз за течією і виходять в Атлантичний океан, в певних районах якого вони метають ікру. Але найбільші мандрівники – це птахи. Рекорди дальності перельоту належать, мабуть, полярна крячок, яка гніздиться влітку за полярним колом в Гренландії і Канаді, а зимові місяці проводить в Антарктиці. Восени до настання зимових холодів полярні крячки збираються в зграї і летять уздовж східного узбережжя Канади, потім через Атлантичний океан до західних берегів Європи, в Африку і далі на південь. Навесні птахи знову повертаються до місць гніздування, проробляючи, таким чином, за рік шлях довжиною 40 000 км.

...
ПОДІЛИТИСЯ: