Різноманітність класу Птахи

Клас Птахи представлений сьогодні більш ніж 40 загонами, кожен з яких ділиться на безліч видів. Розглянемо такі загони:

 – Загін Денні хижі птахи;

  • – Загін Лелекоподібні;
  • – Загін Пінгвіноподібні;
  • – Загін Страусоподібні;
  • – Загін Куроподібні;
  • – Загін Совоподібні;
  • – Загін Горобцеподібні.

 

Загін Денні хижі птахи.

Представники цього загону зустрічаються в найрізноманітніших зонах проживання: в горах, на водоймах, лісах, степах та ін Птахи цього загону озброєні коротким, але сильний дзьобом, який має різко загнутий донизу гострий кінець наддзьобка. У підстави наддзьобка можна побачити восковицу – це ділянка неопереної, часто пігментованої шкіри, де є зовнішні ніздрі. М’язи грудей і задніх кінцівок дуже добре розвинені. Пальці оснащені міцними вигнутими пазурами.

Політ у видів цього загону маневрений, швидкий, маневрений, багато видів можуть парити протягом тривалого часу. Є види, що харчуються тільки мертвими тваринами (сипи, грифи, стерв’ятники), інші ловлять і поїдають живих (луні, орли, соколи, яструби, канюки).

Більшість хижих птахів приносить користь, скорочуючи чисельність популяцій таких шкідників, як ховрахи, гризуни або шкідливі комахи. Також неоціненну допомогу для людини і природи приносять види, які живляться падаллю – вони є санітарами навколишнього середовища.

Чисельність популяцій хижих птахів різко скорочується із-за діяльності людини: отруєння хімікатами навколишнього середовища, зміни ландшафтів і прямого винищення птахів. На жаль, в Червону книгу, в тому числі і Червону книгу Росії, занесено вже велика кількість видів цього загону.

 

Загін Лелекоподібні.

 

Представники загону Лелекоподібних мешкають в районі водойм, тому мають перетинки між пальцями задніх кінцівок, які дозволяють їм легко пересуватися навіть по заболоченій місцевості. Аистообразные літають досить повільно двома способами польоту: ширяє і активним. Раціон харчування таких птахів становить різноманітна тваринна їжа – від черв’яків до амфібій і рептилій. Птах має довгий, жорсткий дзьоб, яким вистачає їжу і відправляє її всередину. Відкладає в гніздо від 2 до 8 яєць за кладку. Вилупилися пташенят вигодовують обоє батьків.

 

Лелекоподібні є перелітними птахами, які проводять зиму в деяких регіонах Південної Азії, а також в країнах Південної та Центральної Африки. До аистообразным відносяться лелеки, фламінго, чаплі та інші види.

ПОДІЛИТИСЯ: