Птахи лісу

Які особливості будови дятлів допомагають їм годуватися на деревах?

Дятел – лісовий птах, годується на деревах. Ноги дятла короткі і дуже сильні.

Пальці пристосовані для пересування по стовбуру дерева: два пальці спрямовані вперед, два – назад, кожен з яких має чіпкі кігті.

Клиноподібний хвіст жорсткий і пружний: при пересуванні дятла по корі він служить підпорою для його тіла.

Дзьоб дятла міцний, прямий, загострений на кінці.

Шия коротка, не надто гнучка. Змахуючи головою, дятел вдаряє дзьобом по корі, довбає її.

Язик дятла дуже довгий, тонкий, гнучкий і може далеко висуватися з рота.

Кінчик язика засаджений спрямованими назад дрібними зубчиками, а слина дуже клейка.

Довбаючи кору, дятел шукає комах, їх личинок, лялечок, які ховаються під нею або в деревині. Намацавши тонким язиком в ході кори личинку, дятел наколює її на кінчик язика, витягує і поїдає.

Назвіть птахів загону Куроподібні, що мешкають в наших лісах

Велику частину часу птиці цього загону проводять на землі, а деякі з них на дерева взагалі не сідають. Крила у них короткі, політ швидкий, але недалекий. Ноги добре пристосовані до розривання землі: пальці міцні, кігті невеликі і тупі. Основна їхня їжа рослинна:

  • ​​насіння;
  • ягоди;
  • бруньки;
  • листя;
  • але вони поїдають і дощових черв’яків;
  • слимаків;
  • комах.

Найбільш відомими в наших лісах і промисловими птахами загону Куроподібні є рябчики, тетерева і глухарі.

Які пристосування птахів до життя у водному та околоводному середовищах існування?

Водоплавні птахи (гуси, качки) мають витягнутий уздовж тулуб, короткі кінцівки з плавальними перетинками між пальцями, щільний несмочуваний водою пір’яний покрив. У складі пір’яного покриву багато пуху, який зберігає тепло у птиці, що сидить на воді. У навколоводних птахів (лелеки, чаплі) довгі ноги з невеликими перетинками між пальцями. Крокуючи по багнистим прибережним місцях, вони відшукують здобич серед рослинності і захоплюють її своїм довгим пінцетообразним дзьобом.

Як рятуються від хижаків птиці відкритих місцезростань?

Великі птахи відкритих ландшафтів, такі, як страуси, не здатні до польоту, мають потужні довгі кінцівки з кігтями і довгу шию. Їх великий ріст дозволяє вдалені помітити хижака і втечею врятуватися від нього. У разі нападу страус захищається ударами потужних ніг. Значно менша за розміром степова дрохва має забарвлення оперення, що зливається з тоном рослинності. Затаюючись в ній, вона ховається від небезпеки. Виявлена ​​хижаком, дрохва летить або тікає на своїх потужних ногах.

Поясніть, чому жирові запаси імператорського пінгвіна досягають 10-15 кг з 35 кг загальної маси.

Відомо, що жир є поганим провідником тепла. Імператорські пінгвіни, живучи на узбережжях антарктичних льодів при дуже низьких температурах, мають товстий шар підшкірного жиру і щільне оперення з великою кількістю пуху під ним. Це дає можливість зберігати тепло їх тіла і виживати в суворих антарктичних умовах.

Багато птахів, які добувають їжу далеко від гнізда, гніздяться колоніями (чайки, ластівки, граки і ін.). Які переваги при цьому мають птахи?

Гніздування колонією забезпечує птахам більш швидке виявлення хижаків і більш ефективний колективний захист від їх нападу.

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.