Повідомлення “Північний олень”

Серед найбільш великих представників світу парнокопитних, що відрізняються витонченим тілом, спритністю і грацією, північний олень займає почесне місце. Ці довірливі представники тварин мають значний ріст і вага. Висота іноді досягає двох метрів, вага до двохсот кілограмів. Його витягнута морда, короткі вуха, ніби окреслені очі і довга шия – не дозволяють сплутати з іншими представниками фауни.

Для північного оленя характерна сіра забарвлення шерсті, яка в зимовий період стає ближче до білої. Залежно від пори року її колір змінюється, набуваючи до літа бурий відтінок. Крім того, з настанням холодів шерсть стає густою, майже не промокає, що рятує тварину від вологи та холоду. Навесні шерсть линяє, помітно рідшає, стаючи більш короткою.

Не дивлячись на міцне тіло, північний олень має короткі, але сильні ноги, завдяки яким він може пройти через будь-які перешкоди. Широкі копита не дають провалюватися в болото або сніг, також полегшують пошуки їжі під шаром снігу, щоб розм’якшити його.
Гіллясті роги оленя мають свої особливості. Масивне прикраса носять і самці, і самки. Характерно і те, що розмір рогів продовжує збільшуватися протягом всього його життя, до старості. Величні красені скидають їх раз на рік. Однак нові роги відрізняються від попередніх більш складною формою.

Міняючи час від часу місця проживання стада північних оленів харчуються чагарниками, ягодами, деревами і грибами. Причому в кінці весни тундра зустрічає їх великою різноманітністю їжі. Влітку вони повертаються. Взимку їжу їм доводиться шукати під снігом. Стадний спосіб життя рятує оленів від хижаків, створює сприятливі умови для міграції на південь восени.

Завдяки витривалості, піддатливості цих тварин крім проживання в дикій природі, вони можуть спокійно проживати поруч з людиною. Їх можна зустріти в тайзі, тундрі, на височинах, по околицях лісових масивів, в кедрово-модринових лісах і ближче до річок.

Північний олень – один з представників Червоної книги. Він охороняється заповідниками, так як кількість з кожним роком значно зменшується.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Паразитоїди