Повідомлення на тему “Песець”

У природи багато загадок. Тундра Крайньої Півночі – місце суворе, холодну, продувається вітрами, до того ж з мізерною рослинністю. Однак в такому непростому кліматі із задоволенням проживає білосніжний модник Заполяр’я, верткий красень песець.

Якщо пройтися уздовж морського узбережжя або річки, уважно вдивляючись в прибережне каміння, можна виявити ретельно замасковані валунами нори. Саме в таких місцях песці люблять облаштовувати свої будинки: захований вхід вбереже від хижаків, а просторий берег річки вмістить в себе складний розгалужений лабіринт. Усередині таких нор- “будинків” деякі песці живуть цілими сім’ями, запасаюча видобуток і утеплюючи “кімнатки” для своїх малюків.

Песець відноситься до роду лисячих, сімейству псових. Він невисокий, всього 25-28 см в холці і близько 60 см в довжину без урахування хвоста. Хвіст у песця розкішний, цілих 25 см пухнастого хмари; вушка на маківці маленькі, закруглені. Округла форма допомагає зберігати тепло і не обморожують при сильних холодах, які в Заполяр’ї бувають часто. На підошвах лап песці теж мають шерсть, але на відміну від решти тіла волоски тут короткі, жорсткі і щільні – це теж захист від морозу.

За природою хижак, песець відноситься до всеїдних тварин. Народжуючись, харчується материнським молоком, а дорослішаючи, переходить на м’ясну і рослинну їжу. Любить песець поласувати ягодами, морошкою і чорницею, а полюючи на дичину уздовж берегів, спритно ловить рибу. Взимку частина песців відправляється на південь, слідуючи за міграцією своєї основної їжі – лемінгів. Інша частина вважає за краще зимувати неподалік від білих ведмедів і поїдати залишки їхньої здобичі.

Найвідомішим вважається білий песець – звір, який змінює шерсть двічі на рік. Зимовий час він проводить в білосніжній шубці, а до літа линяє і обростає брудно-коричневою шерстю. Рідше зустрічається білий з сірим відливом песець, завдяки унікальному відтінку вовни зветься блакитним.

У песця чимало ворогів – за ним полюють білі ведмеді, лисиці, вовки, росомахи і інші великі хижаки. З неба підстерігають песців білі сови, пугачі, орлани. Але найнебезпечнішим звіром стає людина: хутро песців неймовірно цінується, модниці всього світу мріють роздобути теплу білу (або сіру зі сталевим відливом) шубку, ніж та промишляють браконьєри. Зараз песці знаходяться під охороною захисників природи, а для любителів натуральних шуб створені спеціальні ферми з розведення цих красивих тварин.

ПОДІЛИТИСЯ: