Повідомлення на тему “Леви”

Леви відносяться до сімейства котячих, разом з тигром вони – найбільші кішки. Найближчими родичами крім тигра є ягуар і леопард. Тварина має дуже сильні лапи і ікла близько 8 см, що допомагає йому полювати, адже лев – це хижак, який займає верхнє положення в харчовому ланцюгу.

Леви можуть мати як темний коричневий, так і світло-жовтий або сірий окрас. Левиця поступається леву в розмірах і не має гриви. Дорослий самець може важити до 250 кг і досягати в довжину 2,5 м. Маса самки не перевищує 180 кг, а її довжина – 1,8 м. Львів легко відрізнити від інших котячих по пензлику на хвості, вона є у самців і самок. У новонароджених левенят її немає, а ближче до 6 місяців вона починає з’являтися. Грива у самців утворюється тільки з віком, причому чим старше самець, тим вона пишніше і темніше за кольором, може досягати 40 см.

Живуть леви в Африці та Індії, раніше були поширені і в інших країнах, в тому числі і в європейських, але зникли з-за винищення людиною. Їх популяція і зараз скорочується, тому для збереження даних представників котячих створюють заповідники і національні парки. Також леви присутні практично в кожному зоопарку: більше тисячі тварин містяться в неволі, де вони можуть досягати віку в 20 років і більше. У неволі левів розводили і містили ще до нашої ери, в Римській імперії вони були учасниками боїв гладіаторів. У дикій природі леви живуть 10-15 років. Вони частіше живуть в савані, рідше в лісах.

Чисельність левів зменшується через кліматичні зміни, хвороби тварин і втручання людини, а також скорочення природного ареалу мешкань. Конфлікти з людьми найчастіше відбуваються через напад хижаків на свійську худобу. Але відомі випадки нападу левів на людей, деякі леви-людожери вбили понад 35 осіб. Леви конкурують з гієнами через їжу і часто нападають на них, іноді леви атакують дитинчат інших котячих.

Ці тварини – рекордсмени по відпочинку, якому присвячують близько 20 годин на добу. Полюють вони частіше вночі, переважно левиці, так як вони легше і швидше пересуваються. Самцям при полюванні сильно заважає грива, адже вона досить важка і викликає перегрів. Основний їх раціон складають зебри, буйволи, бородавочники. Кожній тварині необхідно з’їдати по 5-7 кг м’яса в день. Але вони можуть з’їсти і 30 кг за один раз, а потім довго відпочивають.

Проживають леви групами – прайдами, що включають кілька самок з левенятами і одного самця, який їх охороняє. Подорослішали самців віком 2-3 роки з прайду виганяють. Вони кочують на самоті, поки не захоплять для себе прайд.

Природних ворогів у лева через його розміру практично немає, за винятком нільського крокодила. Тому його і називають “царем звірів”. Але тварини іноді гинуть при бійках між собою через прайду. Травмовані леви або молоді левенята можуть загинути від інших хижаків або від слонів і буйволів, які їх топчуть.

Лев є символом сили і влади, тому його зображення можна зустріти на гербах і прапорах, його скульптурами прикрашають різноманітні будівлі.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Система живого світу