Повідомлення на тему “Кабан”

Дикий кабан передав своєму нащадкові, домашньої свині, багато важливих особливостей. Хоча він і менше за розмірами, але живіший, ніж його одомашнений родич.

Дикий кабан або вепр воліє листяні і змішані ліси поблизу полів і боліт. Його можна зустріти в горах до початку території лісу. Завдяки своїй густий щетині він пробирається в густі зарості, які інші тварини уникають. У довжину кабан може досягати від 90 см від 180 см, а у висоту до 1 м. Кабан самець важить близько 350 кг, а самка – 100 кг.

Як і домашня свиня, дикий кабан живиться рослинною їжею: жолуді, букові горішки, трава, листя, фрукти і коренеплоди, а також їсть личинки комах, жаб і дрібних гризунів.

Все стадо йде годуватися разом, найчастіше – рано вранці або з настанням сутінків. Іклами кабани розривають м’який лісовий або болотний грунт в пошуках коренів і коренеплодів. Тому вони завдають великої шкоди сільськогосподарським угіддям.

Самці кабанів воліють одиночний спосіб життя, а самки, зі своїми поросятами, – тримаються разом. Серед них виділяється головна самка.

Особливе місце в житті диких кабанів займає ритуал прийняття ванн, тому він зберігся навіть в житті домашньої свині. Купаючись, кабани позбавляються від різних паразитів, а в країнах з жарким кліматом у воді тварини рятуються від спеки. Кабани є відмінними плавцями, які можуть подолати значну відстань.

Самці кабанів живуть поодинці, але, зазвичай, пізно восени, вони об’єднуються у великі стада. У цей період вони ведуть бої за право бути на чолі, таким чином завойовуючи увагу самок.

Дитинчата у самок зазвичай з’являються на світ ранньою весною. Перед пологами самка влаштовує лігво, в якому народжуються поросята. Іноді їх кількість може досягати 12. Самка, яка знаходиться з поросятами, дуже агресивна, і нападає на кожного, хто посміє до них наблизитися. Поросята на спині і з боків тіла мають смужки. Таке забарвлення вони втрачають у віці шести місяців, а натомість отримують коричневу “одяг”. Через рік у них виростає постійна чорно-бура щетина.

Місця проживання диких кабанів охоплюють найрізноманітніші куточки світу: Європа, за винятком Ісландії та більшої частини Скандинавського півострова, Північна Африка, Азія, Суматра, Японія. Дикі свині живуть в Австралії і Новій Зеландії, Північній і Південній Америці.

ПОДІЛИТИСЯ: