Повідомлення на тему “Гепард”

Цей хижак сімейства котячих по праву вважається найкращим бігуном серед ссавців, оскільки здатний розвивати воістину приголомшливу швидкість. Ареал проживання гепардів не широкий.

Швидше, навпаки – їх стає все менше і менше. Тому, не виключено, що дуже скоро ця тварина буде занесено в Червону Книгу. Раніше гепарди жили в Індії, Пакистані, Росії і країнах Близького Сходу, однак зараз даних тварин існує не більше 100 в усьому світі.

До слова, азіатські гепарди дещо менше звичайних за розміром, мають значно більш короткі кінцівки, більш товсту шию і тонку шерсть. Рівень виживання цього підвиду досить таки низький. Дитинчатам вкрай важко вижити в дикій природі, тому деякі вчені оцінюють рівень смертності гепардів як дуже високий, що, в принципі, можна пояснити виходячи з кількості цих тварин, що залишився на даний момент.

На гепардів полюють хижі птахи, гієни і багато інших звірі, проте найбільше вони гинуть від зубів левів. Також часті «друзі» цих котячих – хвороби і, безумовно, людина. До слова, дитинчат гепарда активно ловлять і нелегально продають в країнах Перської затоки.

Мало того, кількість мисливців на даних тварин з метою продажу зростає, оскільки ціна за одного «кошеня» досить таки серйозна – приблизно 10 000 доларів.

Крім своїх успіхів в бігу, гепард також є майстром стрибків – коли швидкість його бігу стає максимальною, хижак може стрибнути на 7 метрів. А ось чого ця велика кішка зовсім не вміє – так це гарчати, муркотіти і видавати будь-які інші звуки.

Тварина відмінно бачить в темряві, але погано лазить по деревах. Самки гепарда зайняті в основному турботою про дитинчат. Варто відзначити, що гепарди досить плодовиті – кількість кошенят може досягати дев’яти в одному посліді. Раз в два дня мами відправляються на пошуки їжі, залишаючи нащадків одних. До слова дитинчата гепарда зазвичай не мають пап – самки воліють ростити потомство і піклуватися про нього самостійно.

Складно зрозуміти, чому так відбувається, чому великі кішки жіночої статі не довіряють «чоловікам» роль батька і добувача, проте факт є факт. Після повернення з полювання, мама, як правило, переносить дитинчат на інше місце, щоб інші хижаки не змогли виявити їх по запаху і якимось чином завдати шкоди їхньому здоров’ю.

В цілому, можна сказати, що самці гепарда необхідні самкам тільки для спарювання. Після чого пари існують порізно. Самці утворюють якісь групи по кілька особин, що допомагає їм виживати в дикій природі. Як правило, ці коаліції складаються з братів. Однак, бували випадки коли до них приєднувалися і чужинці. Але таке відбувається досить рідко. Зазвичай гепарди насторожено ставляться до незнайомих тваринам.

Підводячи підсумки, слід зазначити, що гепард – тварина цікаве, але, на жаль рідкісне. У нашому світі їх залишилося не так вже й багато, тому головне завдання людини – зберегти залишки їхньої популяції, щоб вони зовсім не перестали існувати на території нашої планети.

ПОДІЛИТИСЯ: