Повідомлення на тему “Червоний вовк”

Червоний вовк, або гімалайський вовк – хижий досить великий ссавець близько метра завдовжки і масою до 20 кг. Зовнішність його одночасно схожа з лисицею, вовком і шакалом.

Від лисиці йому дісталися довгі, стоячі вуха із закругленими кінчиками і пухнастий довгий хвіст, який майже дістає до самої землі. Свою назву червоний вовк отримав за колір своєї забарвлення, яка має червонувато-рудий відтінок, причому маленькі вовченята як правило коричневого кольору. Червоний вовк має більш густий ніж у звичайного вовка хутро, так як живе переважно в гірських місцевостях, при цьому його густота залежить від пори року – взимку вона товщі і пухнасті, а влітку – грубіше і тонше.

Червоний вовк поширений переважно в гірських районах Індії, Пакистану, Китаю, південній частині Ірану, а також в Гімалаях. У Росії він, на жаль, не зустрічається, проте в 19-20 століттях його неодноразово спостерігали в Хабаровському краї і на Алтаї.

Червоний волкОхотітся червоний вовк в денний час в основному на гірських баранів, косуль і гірських оленів (маралів), хоча в голодний час не гребує гризунами і ящірками. Влітку охоче ласує рослинною їжею, на домашню худобу нападає рідко. При полюванні він довго може переслідувати свою жертву, причому в момент атаки не хапається за горло як більшість вовків, а стрибає на жертву ззаду. Під час полювання червоний вовк часто любить заганяти свою здобич в воду, тим самим обмеживши її пересування. Однак під час погоні він може розвинути швидкість до 50 км на годину. Піймавши здобич, він на відміну від звичайних вовків спочатку годує нею щенят, а вже потім їдять дорослі особини.

Жити червоний вовк воліє зграями до 10-12 особин, селиться в гірських ущелинах, скельних ущелинах і печерах, нори він не риє. Відкритих просторів він зазвичай уникає, але в пошуках їжі може довго кочувати і його можна зустріти навіть в пустелі або степу. Червоний вовк володіє прекрасним слухом і відмінним стрибком, що допомагає йому в полюванні. Відмінною особливістю червоного вовка є комбінація звуків, які він видає при витті, схожа на спів, за що його і прозвали «співаючим вовком».

Червоні вовки будують сім’ї раз і на все життя, причому самці охороняють і виховують молодняк. Самка може принести до 7-9 дитинчат, вони народжуються сліпими і схожі на щенят німецької вівчарки. Вони дуже швидко ростуть і відкривають очі через 10-14 днів, а вже через 2 місяці починають голосно уривчасто гавкати.

Червоний вовк занесений до Червоної Книги Росії і Міжнародного Союзу Охорони Природи (МСОП), так як є зникаючим видом і потребує суворої охорони від браконьєрів і любителів екзотики. Його головним ворогом і конкурентом в боротьбі за виживання є звичайний сірий вовк, більший і лютий, неодмінно перемагає в боротьбі за джерела харчування. На жаль, даний вид мало вивчений в природі, тому точних даних про його чисельності в світі невідомо. На щастя, червоний вовк добре розмножується в неволі, його можна зустріти в найбільших зоопарках світу.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Бінтуронг (Arctictis binturong)