Повідомлення на тему “Борсук”

Симпатичний, пухнастий звірок родини куницевих. Досить великих розмірів. Довжина тіла дорослої особини може досягати трохи менше метра, при вазі близько 25 кг.

Довге, приосадкувате тіло на коротких лапах створює враження деякої неповороткість. Забарвлення більшості різновидів чорно-білий з сріблястими відтінками, але може варіюватися, і від світло-пісочного до темно-рудого. Характерна особливість виду – поздовжні смужки контрастних відтінків провідні в бік потиличної частини.

Середовище проживання. Борсук типовий лісовий житель, хоча, в окремих випадках його можна зустріти і в щодо відкритій місцевості. Віддає перевагу заселяти ділянки з густою рослинністю. Це невибаглива тварина зустрічається практично повсюдно в Європі, середній смузі Росії і ближче до північних регіонах.

Харчування. Хижак, виходить на полювання в нічний час. Всеїдний. У раціон звірка входить їжа як тваринного походження так і рослинного. Тут підійде все: дрібні пташки і гризуни, жаби, личинки, земляні хробаки, їстівні гриби, горіхи, зелень, фрукти і ягоди. Обсяг добового раціону дорослої борсука в середньому становить 0,5 кг. Ближче до зими потреба в харчуванні зростає, до загальної маси додається близько 10 кг. ваги. Це обумовлено необхідністю накопичення жирового прошарку. Борсук єдина тварина сімейства – здатне впадати в сплячку. Втім, цього може і не статися – в недостатньо холодну зиму.

Житло облаштовує в норах, дбайливо вистілая дно гнізда сухою підстилкою. Молоді або поодинокі особини задовольняються як правило поодинокими “будиночками”. Тоді як проживання колонії, згодом, формує складні багатоярусні споруди, розташовані на схилах гір, стінках ярів і т.д. Малюки-барсучата, що з’явилися на світло, харчуються молоком матері, і подорослішавши, далеко не залишають обжитих гнездилище.

ПОДІЛИТИСЯ: