Мусанг (Paradoxurus hermaphroditus)

Мусанг набагато дрібніше цівети, його маса ледве досягає 4-4,5 кілограмів при довжині до 70 сантиметрів (не рахуючи хвоста, який інколи витягується на 65 сантиметрів). Разом з тим тіло мусанга щільне, не така витягнуте, як у азіатських цивету. Звірятко покритий густою шерстю плямистої забарвлення і з темною смугою вздовж спини.

Відомі три види дуже схожих між собою мусангов – звичайний, південноіндійський і шріланкійского. Ширше всіх поширений звичайний мусанг, який населяє територію від півострова Індостан до Філіппінських островів. Південноіндійський мусанг мешкає виключно на півдні Індостану, а шрі-ланкійський – на острові Шрі-Ланка (Цейлон), який лежить в океані недалеко від узбережжя південного краю Індостану.

На відміну від інших мусангов, звичайний мусанг може набирати вагу до 4 кілограмів, ніколи не перевищуючи в довжину 55 сантиметрів (а довжина хвоста мусанга досягає 48 сантиметрів). Забарвлення шерсті переважно сіруватий, а задні ноги, вушка і верхня сторона хвоста пофарбовані в чорний колір. Це нічна тварина, яке найбільш активно з 6:00 вечора до 4:00 ранку.
Його наукова назва означає «гермафродит»: так називаються тварини, які об’єднують в собі анатомічні ознаки і чоловічого, і жіночої статі. Гермафродит – це і самець, і самка відразу. Прикладами таких тварин служать п’явки, дощові черв’яки, равлики. Коли зоологи в XVIII столітті дізналися про існування мусангов, то здивувалися тому, що ці тварини не утворюють сімейних пар для виведення потомства. І тому дали тваринкам таке дивовижне назву.

Насправді ж цей вид, як і інші ссавці, не є гермафродитом. Серед мусангов є і самки, і самці. Загадка продовження роду у цих звірів має просту відгадку. Самки і самці ніколи не утворюють пар і взагалі намагаються вести одиночний спосіб життя. Вони зустрічаються лише в дуже короткий шлюбний період, по завершенні якого вагітна самка залишає свого кавалера. Отже їх побачення відбуваються непомітно.

Всі мусангі ведуть деревний спосіб життя, за що місцеве населення називає їх «деревні собаки». Хоча нерідко звірята пристосовують під житла дахи будинків і стічні труби в селищах. До селах мусангов привертає велика кількість гризунів, а також пальмовий сік, що збирається селянами. Через пристрасть до пальмової соку європейці завжди звали мусанга «тодди-кіт», тобто кіт, люблячий «тодди» – пальмове вино.

У дикій природі мусангі охоче їдять всілякі фрукти, в основному манго, але здатні полювати на дрібних гризунів і комах. З удо вольствия поїдаючи квіти пальми Пінанга, тварина сприяє запиленню цього дерева. Іншим улюбленим ласощами мусангов служать кавові вишні – плоди кавового дерева. Але господарі кавових плантацій зовсім не сердяться на це, а навпаки, заохочують мусангов. Справа в тому, що кавовий напій готується не з плодів, а із зерен кавового дерева. Мусанг ж не харчується зернами. З’їдені ним вишні перетравлюються в шлунку звірка, а насіння потім виводяться з кишечника разом з фекаліями. Шлунковий сік мусанга містить особливі речовини (в тому числі цибетин), які не пошкоджують насіння, але надають їм особливі властивості. Тому люди збирають і промивають послід мусангов, добуваючи з нього кавові зерна. З таких зерен готується «копі лювак», що в перекладі з малайської мови означає «кава мусанга». Так зветься напій з надзвичайно яскравим, злегка гіркуватим смаком, в якому змішалися приємні відтінки смаку меду і нуги.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Екосистеми боліт