Гагара

Гагара – відноситься до класу птиці, загону гагароподібних, сімейству гагарових, роду – гагари. За латині – Gavia. Це водоплавні птахи. У світі існує п’ять видів: червона гагара, чорна гагара, білошийна, чорнодзьоба, гагара білодзьоба. З цих видів найбільш поширена чорна гагара. Вченим відомі ще дев’ять видів, вже давно зниклих з нашої планети.

Опис

За розміром гагара трохи більше качки, але менше гусака. Розмах її крил може бути до 1,5 метрів, а вага до 6 кілограм.

Самці і самки гагари пофарбовані однаково: на черевці оперення біле, а зверху може бути чорним з білими плямами або коричнево-бурим. Кожен вид має на голові і шиї характерний для нього малюнок, за кольором якого і називаються види. За зовнішніми ознаками легко відрізнити молодих птахів. Їх забарвлення не дуже яскрава, як правило, це темний верх і білий низ.

Гагари дуже цікаві своєю манерою пересуватися. Будова їх лап заважає їм легко ходити по землі. Здається, що вони повзають на череві. Насправді, вони як би ковзають на перетинчастих лапах і вважають за краще рідко це робити. У польоті гагару можна дізнатися по довгим ногам. Вони стирчать далеко назад, набагато довше хвоста, а крила в порівнянні з ними, здаються короткими і маленькими. Гагара птах галаслива. Її крик може налякати. Він схожий на пронизливі крики або неприємний верескливий сміх.

Поширення і спосіб життя

Це мігруючі птахи, які звикли до зміни клімату щороку. Їх місце існування – тундра і північні лісові зони. Вони поширені всюди – Європа, Північна Америка, Азія. Гагари освоїли високогір’ї Сибіру і узбережжі Китаю.

Зимувати воліють на прохолодних морських берегах Балтійського моря або Тихого океану. Можуть дістатися до Чорноморських пляжів і навіть до північних Середземноморських.

Гагари відрізняються від інших птахів тим, що змінюють свої маршрути перельотів. Вони можуть полетіти на зимівлю по одному шляху, а повернутися зовсім по-іншому.

Основну частину життя птиці проводять у воді, вони навіть сплять у воді. На суші висиджують тільки потомство. Воліють життя на морі. Прісноводні водойми цікавлять їх тільки під час перельотів. Зрозуміло, що морська життя навчило гагар багато чому. Вони відмінні нирці. Глибина їх занурення може бути до 20 метрів. Під водою можуть не дихати півтори хвилини.

Гагари злітають з води і сідають тільки на воду. Відрізняються прямим, рівним польотом. Цікаво, що гагари при появі небезпеки не злітають, а пірнають. Вода для них більш рідне середовище. Щоб швидко рухатися під водою вони користуються своїми довгими ногами, які відведені далеко назад і працюють, як пружини. Крила під водою використовують досить рідко. Зазвичай вони щільно складені на спині. Як у водоплавної птиці, у гагари є пристосування від промокання. Це спеціальні пір’я, що криють. На спині і з боків, вони утворюють кишеню, куди можна щільно вкласти крила і розправити їх на поверхні сухими. Також все своє оперення гагара змащує жиром, який виділяє її куприкова залоза, розташована над хвостом. Все це створює щільний захисний шар. Під великим пір’яний покрив є товстий шар пуху і підшкірного жиру. Гагара надійно захищена від переохолодження і комфортно себе почуває в самій холодній воді.

Восени, перед самим відльотом в теплі краї, птахи линяють. Їх красивий шлюбний наряд змінюється на тьмяний, звичайний. На зимових стоянках відбувається заміна махових пір’їн, і гагари не злітав цілий місяць. Але з приходом весни і до повернення додому, красивий пір’яний наряд знову набуває свої привабливі фарби.

Так як основну частину життя птиці проводять у воді, то і раціон харчування у них морської. Це риба, ракоподібні, молюски, комахи, черви. Можуть, є і рослини, які припадають їм до смаку.

Розмноження

Статевої зрілості гагари досягають не раніше 3 років. Гнізда люблять влаштовувати біля самої кромки води. Вибирають водойми з чистою і стоячою водою. Про сухості гнізда птахи зовсім не дбають. Воно може бути побудовано з гнилої трави і мокрих гілок. Яйця можуть відкласти прямо на голий, холодний грунт. Кількість яєць найчастіше 2. Забарвлення дуже насичена темно-оливкова, в маленьку чорну цятку. Висиджування потомства займаються обоє батьків, але основне навантаження на самці.

Пташенята вилуплюються через місяць. Вони покриті густим теплим пухом, швидко вчаться пірнати, але спочатку чекають свій корм на березі, в густій ​​траві. Батьки годують їх маленькою рибкою і рачками. Вже у віці від 7 тижнів потомство гагари готове до польоту і починає самостійне життя.

Вороги

Гагари, коли то дуже страждали від людських рук з-за свого пуху. Зараз вони також не люблять селитися поруч з людиною. Ще птахи гинуть від брудних відходів, що скидають в моря і від рибальських сіток.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Папороті – коротко