Гадюка східна степова

Гадюка східна степова – (латинська назва Vipera (Pelias) renardi) – представник сімейства гадюкових, роду справжніх гадюк.

Опис

Отруйна, знаходиться на межі зникнення, у всіх країнах Європи захищена Бернською конвенцією. Записана в Червону книгу України.

Східна степова гадюка – це великий вид змій, який має довжину тіла 55 сантиметрів, а хвоста 7-9 сантиметрів. Розмір самок часто буває більше, ніж самців, іноді зустрічаються особини довжиною 61 сантиметр – самці і 63 сантиметри – самки. Від звичайної гадюки вид відрізняється своїми розмірами – гадюка східна степова трохи дрібніше звичайної.

Голова виду має буро-сіру, сіро-коричневе забарвлення, спина зверху світліша з звивається смугою чорного або темно-коричневого кольору. Іноді смуга розділяється на плями. З боків тулуба тягнеться ряд темних плям, що мають нерізкі контури. Черево має сіре забарвлення з розсипом світлих крапками. Рідко зустрічаються особини-меланісти, що мають незвичайну для виду темне забарвлення тулуба.

Голова змії трикутна, витягнутої форми, відділена від шиї, зверху прикрашена темним малюнком. Морда виду трохи загострена, краю її трохи підняті і загострені. Носовий отвір розташоване внизу носового щитка.

Очі маленькі з чітко вираженими надбрівними дугами. Зіниці «котячі», вузької форми. Саме такий тип надбрівних дуг і форма зіниць характерні для всіх отруйних змій. У всіх неотруйних видів зіниці круглі.

По колу тулуба в його середині розміщені 19-21 ряд лусок. Черевні щитки становлять 120-152, підхвостових – 20-32 пари.

Поширення і спосіб життя

Ареал східної степової гадюки поширюється на територію України і Росії, Казахстану, Киргизстану, східного Узбекистану, північну частину Таджикистану, західну частину Китаю. Вид поширений в лісостепових і степових зонах України, включно з Кримом, в європейській частині Росії, в степових областях Кавказу і Передкавказзя, ізольовано живе в Азербайджані. На схід ареал доходить до Алтаю, Джунгарії, а на північ – захоплює Волзько-Камський край.

Змії вибирають для життя остеповані луки, сухі схили, порослі чагарниками, гірські місця, їх можна зустріти в глинистих ярах і балках, на берегових обривах. Однак цей вид уникає сирих ділянок і річок, вважаючи за краще сухі галявини і просіки. Максимальна висота, на яку піднімається ця гадюка, становить не вище 1500 метрів над рівнем моря. Ця змія не відрізняється великою швидкістю пересування по суші, але зате відмінно плаває.

У місцях свого проживання цей вид гадюк звичайний. Іноді скупчення особин становить до десятка на один гектар, але частіше ця кількість не перевищує 2-5 особин. У степових частинах часто популяція виду максимальна – 4-9 змій на гектар площі, а в особливо населених цим видом місцях (степу Калмикії) кількість їх на гектар досягає 10-12 змій.

Активний період східної степової гадюки починається в березні, коли йде сніг і земля просихає від вологи, зазвичай це буває при прогріванні повітря до 10 градусів і більше. Масово змії виходять з нір в середині квітня. В цей час гадюку можна побачити вдень на поверхні грунту, тут вона відігрівається після зимової сплячки. Влітку час її активності припадає на ранок і вечір. Весь активний період виду триває до листопада і становить від 210 до 225 днів, а в жовтні все особини знову поспішають влаштуватися на зимівлю.

Розмноження

Через кілька тижнів після пробудження змії починають розмножуватися. Статевозрілий вік виду становить 2-3 роки при розмірах особин, що досягають 27-30 сантиметрів. Степова гадюка це живородящий вид змій. Парування відбувається протягом квітня і травня, а вагітність триває близько трьох місяців і вже в серпні самка народжує від 3 до 10 маленьких змієнят. Розмір новонароджених коливається від 11 до 16 сантиметрів, маса їх тіла становить 3-4 грами, причому довжина самочок трохи більше ніж самців. Після закінчення першої линьки, на п’яту добу, маленькі змійки починають активно добувати собі їжу.

Раціон харчування степової гадюки складається з дрібних хребетних (різні мишоподібні, птиці, ящірки), різних комах (цвіркуни, коники, сарана), павуків і змінюється в залежності від сезону. Гадюка воліє відвідувати колонії гризунів і пташині гнізда, облаштовані на землі. Молоді особини харчуються безхребетними, дрібними ящірками та комахами.

Ступінь небезпеки

Яд східної степової гадюки становить загрозу для людей і тварин. Дія його направлено на кров і органи кровотворення, позбавляючи її здатності згортатися. Тварини, укушені цим видом змій, гинуть від численних крововиливів.

Раніше отрута гадюки збирався і використовувався для виробництва лікарських препаратів. Зараз чисельність виду помітно зменшилася, і цей промисел був зупинений.

На багатьох територіях східна степова гадюка зникла або істотно скоротила свою популяцію в зв’язку з розорювання земель і відведенням їх під пасовища або водосховища.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Види кісток – коротко