Фанер (Phaner furcifer)

Представник мишачих лемурів фанер развілколобий, або валуві, – одне з рідкісних і найменш вивчених тварин Землі. Його чисельність безперервно падає. По суті, сьогодні залишається лише одна ділянка суші, де звір поки існує більш-менш благополучно, – це ліси в західній частині Мадагаскару, хоча колись лемур був численний також на півночі і сході острова.

Валуві невеликий ростом, він досягає лише 20-25 сантиметрів в довжину при довжині хвоста 35-37 сантиметрів. Маса тіла звірка становить 350-500 грамів. Тельці лемура покрите густою, але короткою шерстю, дуже м’якою на дотик. Окрасою рудуватий, причому спинка злегка буроватая, а черевце світліше, має кремовий або світло-кавовий відтінок. Крім того, уздовж спини у валуві простяглася неширока темна смуга. Хвіст весь рудуватий або темно-рудий, крім кінчика, пофарбованого в чорний або білий колір.

Голова лемура округла, з плескатої мордочкою. Великі карі очі фанера оточені хутряними кільцями густо-коричневого кольору, причому від кожного ока тягнеться по темно-бурого смужці. Ці смуги огинають большущие вуха-“лопухи” і зливаються на потилиці, немов звір носить карнавальну полумаску.

Фанер відноситься до типових нічним лемурам. Днем звірок міцно спить, сховавшись в дуплі або знайшовши собі занедбане пташине гніздо. Сплять валуві сидячи, опустивши голову між передніх лап. Лемур веде громадський спосіб життя, він утворює крихітні зграйки по 2-3 особини. Такі зграйки ночами перебираються по деревах у пошуках корму. Улюбленими ласощами валуві служить солодка смола деяких дерев. Також лемур поїдає листя і мед; можливо, іноді ловить комах, але точно це невідомо.

Шлюбний період настає в червні. У листопаді чи грудні самка приносить по 2-3 дитинча. Малюки якийсь час живуть в дуплі зі своєю мамою, а потім самка починає тягати їх з собою. У таких походах лемурчікі тримаються спочатку за шерсть на маминому животі, а потім, стаючи постарше, – за шерсть на спині.

ПОДІЛИТИСЯ: