Доповідь “Степова гадюка”

Дивним, але в той же час небезпечним може бути іноді світ живої природи! Тому часом життєво необхідно знати своїх «кривдників» в обличчя, щоб завжди вірно надходити в ситуаціях, де знання про звички та особливості тваринного допоможуть і вам, і оточуючим. Мисливиця, що ховається в жаркому піску під палючим сонцем, – степова гадюка відома не з чуток жителям півдня і по праву вважається однією з найбільш отруйних змій планети. Недосвідченому оку важко буває відрізнити її від нешкідливого вужа, однак нас не проведеш, вірно? Спробуємо розібратися, які ж особливості має ця змія і як легко дізнатися її.

Степова гадюка зустрічається майже повсюдно і відома людині з давніх часів.

Зустрічається на території Середньої і Південної Європі, в тому числі в Італії, Франції, Німеччини, Греції, Україні. В Азії також є головною мешканкою степів і рівнин: поширена в Казахстані, деяких районах Кавказу, півдня Росії, навіть в Південній Сибіру.

Зазвичай її можна зустріти в густих заростях чагарників і прибережно-водної рослинності, а також на степових і гірських долинах (на висоті до 2600 м). Часто утворює з іншими гадюками цілі «дому» і «квартири»: на одному квадратному метрі іноді можна зустріти до 150 змій!

Гадюка степнаяВнешне, як ми вже говорили раніше, степова гадюка схожа на вже, однак має і суттєві відмінності; «Портрет» змії такий: темна витягнута вузька голова з маленькими щитками і пластинками, сіра з бурим забарвлення верхньої частини тулуба і черевця (на черевці бувають невеликі білі плями), яка світлішає в міру наближення до спинної частини тіла змії, крива зигзагоподібна смуга по хребту , плями дуже темного кольору з рваними і розпливчастими краями з боків. Довжиною степові гадюки досягають 50 – 70 см, з яких на частку хвоста припадає 10 см, однак настільки великі розміри відрізняють лише самок, самці ж набагато частіше мають більш скромні габарити, що є також досить яскравою відмінною рисою даного виду змій.

Харчується гризунами, ящірками і дрібними птахами, що гніздяться на самій землі, від чого навіть їх пташенята і яйця ризикують бути проковтнутими.

Зиму проводить, надійно сховавшись від негоди в ущелинах каменів і порожніх нірках, тріщинах в землі, впадаючи в сплячку, яка триває до самої весни – початку або середини березня. Набравшись сил після такого тривалого сну, рептилія приступає до активного способу життя – шукає партнера для спаровування. Шлюбний сезон – важливий період в житті будь-якої змії, і готуватися необхідно починати заздалегідь. В кінці весни, коли пара знайдена, гадюка вступає в період спарювання. Змійки-дітки з’являться вже через 3 місяці, кількістю зазвичай не перевищуючи 15 змієнят, а розмірами досягаючи 17 см.

Степова гадюка почувається чудово у водному середовищі, на берегах озер і річок, відмінно лазить по деревах, проте дуже невпевнено рухається на суші – повільно пересувається і намагається сховатися від палючих променів. На жаль, браконьєри, які винищували змій заради видобутку цінного отрути, дорого цінують в медичній практиці, часто користувалися цією особливістю способу життя, чому чисельність степових гадюк різко знизилася. Тепер полювання за зміїною отрутою взята під строгий контроль, в деяких випадках навіть заборонена, і гадюки можуть «дихати вільно»! Зараз багато видів рідкісних і зникаючих тварин знаходяться під охороною держави і організацій, фондів живої природи, що займаються збереженням і примноженням багатств флори і фауни.

Необхідно жити дружно з усіма оточуючими вас істотами, навіть зміями – всі ми сусіди по планеті – планеті Земля!

ПОДІЛИТИСЯ: