Доповідь “Сніговий барс”

Сніговий барс воістину одне з хижих тварин. Ареал її проживання поширився на багато територій. Його зустрічали в Центральній Азії, Китаї, Індії, Росії, Монголії і Казахстані. Це сильне, грізне тварина віддає перевагу займати місця високо в горах.

Це відмінне місце, до якого не доберуться люди. Він немов захищений там від інших тварин, хоча у сніжного барса майже немає ворогів. Він вважається найсильнішим і швидким, мало хто з тварин може з ним змагатися. Його пристосованість до життя високо в горах, зіграла велику роль для його існування, адже не тільки люди, але ще і інші звірі особливо не хочуть залазити на холодні гірські вершини.

Зовнішністю, таку тварину як сніжний барс дуже схожий з леопардом. Ці тварини схожі своїми розмірами і навіть поставою. Навіть, незважаючи на те, що сніговий барс має подібну плямисте забарвлення, все ж це дуже різні звірі. Тварина ирбис, так ще називають сніжного барса, має короткі ноги з м’якими і досить широкими лапами. За допомогою таких лап йому дуже зручно пересуватися по пухкому снігу, протоптуючи собі стежки, і лазити по високих горах і ущелинах. Забарвлення у сніжного барса завжди однаковий. Світло-сіра вовна з темними плямами. Завдяки своєму забарвленню тварина може відмінно ховатися серед навколишньої природи, це дає велику перевагу під час полювання і видобутку їжі. Ще однією особливість цієї тварини є його стрибки. Хоробре тварина може перестрибувати великі ями і западини, навіть не боячись того, що іноді такі стрибки можуть закінчитися дуже сумно.

Самці цього виду завжди більші за самок. Вони вважають за краще жити на самоті, але іноді дозволяють декільком самкам мешкати на їх території. Сніговий барс відмінно пристосувався до суворого гірського клімату. Він може довгий час вистежувати гірського козла, який є його улюбленою їжею. Тварина сильне, обережне і досить розумне. Коли він полює, це заняття стає не тільки способом видобутку їжі, це ще свого роду розвага. Барс доглядає собі жертву, поступово підбираючись до неї, коли ж жертва виявляється спійманої, барс перетягує її до себе в лігво. Барс, напевно, єдина тварина, що їсть свою здобич не відразу. У нього в лігві досить прохолодно, це дає перевагу ласувати свіжим м’ясом довгий час, так як гірське повітря і холод, не дають м’яса зіпсуватися. Днем хижа тварина відпочиває, але як тільки настає ніч, він відправляється на полювання.

Коли приходить час заводити потомство, сніжний барс знаходить собі самку. У тварин цього виду може з’явитися до 5 дитинчат. Маленькі барси народжуються завжди сліпими. Без матері вони зовсім безпорадні. Самка барса годує їх своїм молоком близько 6 місяців. Коли дитинчата підростають, вони разом з дорослими особинами навчаються полюванні, і пристосовуються до життя в навколишньому середовищі. Батько сімейства зовсім не бере участі в вихованні свого потомства. Найчастіше снігові барси воліють займати протягом довгих років одне й те саме місце. Ірбіс протоптує собі маршрут вздовж гір і річок, слід тільки йому. Це добре допомагає спостерігати і полювати на гуляють по окрузі гірських козлів.

Снігові барси дивовижні грайливі тварини. Вони люблять гратися в снігу, годинами катаючись на спині з гірки. Вони перевертаються, закопуються в сніг, влітають в замет. Найчастіше після таких ігор барс воліє відпочити на сонечку. З кожним роком кількість цього виду зменшується. Довгий час на нього полювали люди, вони хотіли отримати його красиве хутро. А коли гірські козли стали йти в інші місця в пошуках їжі, снігові барси просто вмирали з голоду. Сьогодні сніговий барс занесений до Червоної книги, і знаходиться під охороною. Полювання на цю тварину заборонена. Щоб врятувати цей вид люди почали створювати багато заповідники, це може бути, єдиний спосіб зберегти таке рідкісна тварина.

ПОДІЛИТИСЯ: