Доповідь про ховраха

Суслик – це ссавець із загону гризунів. Він має забарвлення в залежності від місцевості, де мешкає. Спинка може бути рудуватою, коричневою з цятками і смужками, а черевце завжди буває світлого забарвлення. Тельці гризуна покрите короткою шерстю, яка до зими густіє.

Тваринки люблять стояти на задніх лапках, які у них довші за передні, і дивитися вдалину. Гострими кігтями передніх лапок і зубами ховрахи риють численні нори. Виходять довгі тунелі. Дорослі тварини можуть бути дрібними розміром з кошеня і великими до 40 см завдовжки.

Глаза у ховрахів маленькі і весь час сльозяться. Так треба, щоб вимивалася бруд і пил. Зір у гризунів слабке, але за рахунок чутливого хвоста, вони прекрасно орієнтуються під землею. Вушка у звірків майже не видно. У защічних мішечках ховрахи переносять запаси їжі в свої комори, які знаходяться в норах.

В поле часто можна чути свист в різних місцях. Так звірята передають один одному повідомлення. Ховрахи харчуються рослинами. У хід йдуть як стебла з листочками і зерна, так і корінці з цибулинами. Люблять вони також обгризати молоді корінці плодових дерев. Працівникам сільського господарства доводиться боротися з колоніями ховрахів, коли гризуни активно поїдають культурні злакові рослини.

Ховрахи деяких видів вживають в їжу, яйця і маленьких пташенят, плюндруючи цим наземні гнізда птахів. Також вони поїдають сарану і коників, жучків і гусениць. Живуть звірятка зазвичай рік, два або три.

Ці тварини поширені в степах, на відкритих ділянках зони лісотундри в Північній Америці, Азії та Європі. Зустрічаються вони і в пустелі, забираються високо в гори. Проживають гризуни колоніями, а в норі живуть парами. Взимку ховрахи впадають в сплячку коротку або довгу залежно від погодних умов. Буває, що і влітку в посуху їм доводиться також спати багато днів поспіль, щоб економити сили без їжі.

ПОДІЛИТИСЯ: