Доповідь-повідомлення “Північний олень”

Північний олень, є одним з найкрасивіших і могутніх мешканців Півночі. Основний ареал проживання цієї тварини – Північна Америка, Сибір, Північна Європа.

Тварина має добре розвиненою мускулатурою. Вага, в середньому, не перевищує 200 кілограмів, а зріст не більше 2 метрів. Відмітна риса північного оленя – це великі і гіллясті роги. Густа і дуже щільна шерсть захищає тварину від холоду, має коричневе забарвлення.

Основний раціон харчування, північного оленя, складають лишайники або чагарники. Улюбленими ласощами тваринного, вважаються гриби, заради нього, воно може на деякий час покинути стадо. У зимовий час, через брак корму, олень може поласувати дрібними гризунами або птахом. У період розмноження, який припадає на вересень-листопад, для залучення самок, чоловічі особини влаштовують шлюбні поєдинки. Найсильніша олень вибирає до 20 самок. У цей проміжок часу стадо розпадається на маленькі сім’ї.

 Самка виношує своє потомство близько 230 днів. За статистикою, народжується одне маля, в рідкісних випадках 2. Годування грудним молоком відбувається протягом 5 місяців, після чого малюк починає харчуватися самостійно.

Період статевого дозрівання чоловічої особини, відбувається в дворічному віці. Дітородний вік у самки досягає близько 18 років. В середньому тривалість життя тварини 25 років. Одомашнений олень живе на порядок дольше- 35 років.

Одним з найголовніших ворогів оленя – вовк. Хижаки зграями нападають на тварин і вбивають самих ослаблених і хворих представників цього виду.

Люди також значно знижують популяцію північного оленя. Вони вбивають тваринного заради своєї вигоди. Багато народів Півночі, навчилися приручати це парнокопитна. Оленярство добре розвинене, а отримується молоко, шерсть і м’ясо, людина використовує для своїх потреб.

У далекому минулому, північний олень використовувався для перевезень, його впрягали в сани. Зараз же, тварина використовують у вигляді реклами для залучення туристів.

Північний олень занесений в червону книгу. Територія його проживання перебуває під охороною держави, що дуже позитивно впливає на популяцію тварини.

Джерело: Північний олень – повідомлення доповідь (2, 3, 4 клас Навколишній світ)

ПОДІЛИТИСЯ: