Доповідь-повідомлення на тему “Манул”

Манул – представник сімейства котячих, що є найменшою дикою кішкою в природі, багато в чому поступаючись тигру або лева. Даний вид був відкритий в 1776 році німецьким вченим П.П. Палласом.

Манул мешкає в Росії, Середньої і Центральної Азії, деякі види так само водяться в Узбекистані. На території нашої країни поширений лише звичайний манул, при чому він вважає за краще територію з низькорослої травою і кам’янисті схили.

Важливо пам’ятати про те, що дана тварина знаходиться під загрозою зникнення. Манулів на нашій планеті залишилося дуже мало, саме тому вони занесені до Червоної книги Російської Федерації. На даний момент припускають, що манулов налічують близько 3000 особин, але вчені до кінця не можу з’ясувати точну цифру, так як тварини намагаються ретельно приховуються від людей.

Незважаючи на те, що манул мешкає далеко від місць діяльності людини і даному виду вдалося уникнути територій з будь-якими сільськогосподарськими роботами, багато особин трапляються в капкани, які залишають там мисливці.

Манул розмножується раз на рік, його потомство становить в цілому від 2 до 6 кошенят, в принципі, як у звичайної кішки. Живе манул приблизно 12-14 років, його вага не перевищує 5 кг, незважаючи на великий вид.

В основному манул у всьому нагадує звичайну домашню кішку, але також його відмінними рисами є густа шерсть, яка необхідна для виживання в природі, короткі і сильні лапи, а також маленькі вушка, які знаходиться далеко один від одного. Його голова злегка плеската, але при цьому широка. Його цікавий забарвлення надає відчуття того, ніби шерстка манула припорошена снігом. Це дуже допомагає йому переховуватися в холодні пори від мисливців і собак. Все це надає манула досить загрозливий і суворий вигляд справжнього дикого тваринного. Незважаючи на свій вид, він є самим незграбним котом з усіх котячих.

Колір його вовни зазвичай сірий, змішаний з чорним і коричневим. Таке забарвлення забезпечує манула гарне прикриття серед гір, він дуже просто може загубитися серед каменів. Крім того, яскравою особливістю манула є те, що через характерних рис морди це тварина виглядає дещо зло і невдоволено.

Манул за краще проводити свій час все в тих же горах, вибираючи для будинку печери і ущелини в скелях. Він веде нічний спосіб життя, тому вдень воліє відсипатися і відпочивати в своєму темному притулок, а вже вночі або рано вранці живе активним життям.

Його харчування не особливо відрізняється від харчування будь-яких кішок, які змушені виживати в диких умовах. Манул краще полювати на гризунів, зрідка ловить ховрахів, зайців, бабаків і птахів. Через його неповороткість найрідше він намагається уникати затримання птахів, прикладаючи всі зусилля для упіймання інших, хоч і не менш прудких, але хоча б наземних істот. Заєць – найскладніша видобуток для манула.

Яким би милим і пухнастим не був на вигляд манул, він категорично не може жити з людьми, ті лише намагаються збільшити його популяцію, використовуючи для цього заповідники. Він є важливою частиною нашої природи, тому уряди різних країн роблять все, для того щоб ще одна істота не зникло назавжди з лиця нашої планети.

ПОДІЛИТИСЯ: