Доповідь-повідомлення “Білка-летяга”

Білка-летяга – рекордсмен зі стрибків у довжину, що мешкає по всій території Євразії. Вона дуже схожа на звичайну білку, має маленьку морду, великі чорні, очі, які допомагають їй добре бачить в темряві), маленькі закруглені вушка і шерсть сріблястого кольору з рудого відтінку. Білка-летяга має довжину тіла от18 до 20 см, довжина хвоста трохи поступається розмірами тулуба і становить від 11 до13 см. Вага звірка доходить до 200 грам. Головна відмінність білки-летяги від звичайної білки це відсутність пензликів на вухах і наявність перетинок, які знаходяться між лапками, за допомогою них вона робить свої стрибки. При стрибку білка-летяга підтискає задні лапки до тулуба, передні (які коротше задніх і мають вигнуті кігті) розставляються в сторону. Довжина стрибка може досягати шістдесяти метрів.

Житла і поведінкові особливості. Країни, де мешкають білки-летяги: Росія, Фінляндія, Естонія, Латвія, Монголія, Північна Америка, Корея, Канада, Китай. Її можна зустріти в тайзі і в змішаних лісах, вважаючи за краще крони дерев лісу, де можна зустріти вільху, березу і ліщину. Звірятко воліє нічний спосіб життя, уважно прислухаючись до сторонніх звуків, щоб не потрапити в лапи до хижака, і на світанку повертається в своє дупло, дуже жвавий, що має відмінний маскувальний забарвлення. Влітку ведуть одиночний спосіб життя, до холодів збиваються в групи, кількість яких досягає до 23 особин. Звірі спілкуються між собою за допомогою стрекотіння, про небезпеку повідомляють гучним писком.

Кілька фактів про білку-летягу:

  • Для будинку вибирає дупла, які знаходяться на висоті не менше 3 метрів від землі.
  • Харчування: нирки дерев, кора молодих гілок, хвоя, горіхи, гриби, вільхові та березові сережки, насіння, павуки, метелики, яйця птахів. Готують запаси на зиму.
  • Звірятко не впадає взимку в сплячку, проте при температурі нижче 40 градусів здатні впасти в короткочасну сплячку.
  • Вороги білки: куниці, ласки, соболь, сокіл, орел, тетеревятник, рись.
  • Термін життя в природному середовищі складає від 5 до 10 років.
  • Існує вид білок-летять, здатних стрибати на стометрову довжину.

Розмноження. Живуть звірятка парами, самка приносить потомство до двох разів на рік. Сезон парування припадає на останній зимовий місяць. Дитинча виношують один місяць. Білченята з’являються на світ безпорадними і сліпими, але після сорокового дня життя, завдяки швидкому розвитку, вони можуть здійснювати стрибки завдовжки 10-20 метрів, під час перших стрибків малюка навчають, показуючи приклад. Якщо малюк падає, його повертають назад в дупло. Протягом двох місяців мати піклується про своє потомство і годує його жирним молоком. Малюки залишаються з мамою до наступної весни.

Білка-летяга не перебуває на межі зникнення. Через нетривкого хутра, вона не представляє інтересу для людини, полювання на неї ведеться в якості розваги, але завдяки хорошій маскування, помітити звіра не просто. Загрозою для існування може стати скорочення лісів, де мешкають летяги.

ПОДІЛИТИСЯ: