Доповідь на тему “Змії”

Змії – одні з небагатьох плазунів, які живуть на території всієї планети Земля, за винятком суворої Антарктиди і ще декількох, віддалених островів.

Основну масу складають неотруйні змії, які полюють заради власного прожитку, одні просто заковтують видобуток цілком, інші ж вбивають, шляхом задушення перед трапезою.

Не дивлячись на відсутність ніг, пересуваються змії досить швидко, завдяки сильно розвиненим м’язам довгого тіла і численним ребрах, скорочуючись і випрямляючи, легко переміщаючись по горизонтальних і вертикальних поверхнях.

Від своїх родичів, ящірок, змії відрізняються тим, що сплять з відкритими очима, так як повіку, що захищає око, просто відсутня. Замість нього тонка прозора плівка, що запобігає пересихання і засмічення очі.

Розміри змій варіюються від десятка сантиметрів до десяти, метрів, як наприклад сітчастий пітон.

В даний час відомо більше трьох з половиною тисяч представників плазунів.

Валькуваті змії. Невеликі, максимум до півтора метрів завдовжки, з коротким хвостом і переливчастими лусочками тіла. Місцем проживання є лісова підстилка, м’який грунт, де вони співають нори і ховаються в денний час. На полювання виходять тільки вночі. Основний раціон харчування складають миші, жаби і дрібні змії. Регіон поширення – Південно-Східна Азія. Яскравим представником є ​​промениста змія.

Королівська кобра – найбільша серед отруйних змій. Її отрута дуже токсичний і може привести до летального результату протягом п’ятнадцяти хвилин. Ареол проживання: Індія, Індонезія і тропічні ліси Філіппін. Харчується собі подібними зміями.

Чорна мамба – отримала свою назву за порожнину рота чорного кольору, найшвидша отруйна змія, здатна розвинути швидкість при нападі до 11 кмч. Харчується мишами, птахами. Не агресивна, нападає на людину тільки в цілях самооборони, але токсична отрута протягом пари хвилин призводить до смерті.

Жорстока змія – вважається отруйна серед мешкають на землі змія. Мешкає в пустелях Австралії.

Анаконда, друга назва – водяний удав, що не отруйна гігантська змія, з масою тіло до ста кілограм. Ореол мешкає – маловодні річки Південної Америки. Основний раціон складають водні мешканці, птиці, каймани, ігуани.

Пітон – неотруйна гігантська змія. Живуть в африканських саванах, тропічних лісах Азії, Австралії. Харчуються в основному тваринами. Дорослі пітони здатні заковтувати шакалів, леопардів, а потім кілька днів проводячи відпочиваючи і переварюючи видобуток.

Африканська яєчна змія, названа так, тому що харчується яйцями птахів, плюндруючи їх гнізда. За допомогою рухомої нижньої щелепи здатні заковтувати яйця, в кілька разів перевищують розмір власної голови. Проходячи через стравохід, подовжені шийні хребці дряпають шкаралупу, як відкривачка, потім вміст випливає в шлунок, а непотрібну шкаралупу змія відригає.

Незвичайним фактом є рухоме серце змії. Воно здатне пересуватися уздовж тіла, що не перешкоджати їжі просуватися до шлунку.

ПОДІЛИТИСЯ: