Доповідь на тему “Бурундук”

Бурундук – в перекладі означає «запасливий або завідувач господарством». Познайомившись зі звіром ближче, можна зрозуміти, чому він отримав таку назву.

Бурундук це невеликий звірок схожий на білку. Від білки його відрізняють менші розміри тіла і хвоста, відсутність пензликів на вухах. Звірятко має рудувато-сіре забарвлення, а п’ять чорних смуг уздовж спинки роблять його дуже впізнаваним.

У природі налічують понад 25 видів бурундуків. Живуть вони в лісах Євразії та Північної Америки. Бурундук частіше вибирає для будинку місця завалені хмизом, недалеко від струмків і річок.

Це денна тварина. Протягом дня гризун веде активний спосіб життя, а вночі спить. У спекотну і дощову погоду звірятко воліє не залишати свій будинок.

На відміну від білок, які живуть в дуплах дерев, бурундуки живуть в норах. Вони будують довгі лабіринти тунелів з безліччю кімнаток, які служать їм для різних цілей. Є комори для припасів, спальні, туалети. У кожного бурундука своя нора, яку він охороняє від своїх родичів і інших тварин.

Влітку і восени бурундуки активно наповнюють свої засіки припасами на зиму. Їжею для них служать ягоди, горіхи, насіння різних трав, листя, гриби. Бурундук складає їх в свої защічні мішки і несе в свої комори. Взимку звір спить у своїй норі, згорнувшись в клубочок. За зиму він кілька разів прокидається, щоб підкріпитися і справити природні потреби.

Навесні у бурундуків народжуються діти. Дитинчат, яких може бути до 10, виховує тільки бурундучіха. Малюки швидко ростуть. До осені вони стають самостійними, будують свій будинок і роблять запаси на зиму.

У бурундука безліч ворогів – куниці, горностаї, лисиці, орли, соколи. Для лісового господарства бурундуки є цінними розповсюджувачами лісових і лугових рослин.

Бурундук зображений на гербах деяких міст, як символ природного багатства цих місць.

ПОДІЛИТИСЯ: