Доповідь на тему “Борсук”

Борсук – ссавців звірок, розмірами нагадує середнього розміру собаку. Складається борсук в сімействі кунецевих.

Борсук розселений по всіх частинах Європи, але в деяких північних районах не живе. Також борсук живе на Кавказі і в деяких частинах Азії.

Спосіб життя борсука своєрідний, хоча він вважає за краще бути активним в нічний час доби, хоча і вдень його також можна помітити. Борсук – всеїдна тварина, але в основному він харчується гризунами або птахами, хоча і не гребує вживати в їжу комах і личинок. Борсук також здатний копати нори, тим самим роблячи собі житло. Зазвичай він робить нору в якомусь яру або на схилі. Глибина його житла досягає п’яти метрів, а довжина нори близько десяти метрів. Від інших представників куньих, борсук відрізняється тим, що взимку впадає в сплячку, засинаючи в жовтні і прокидаючись в березні.

До людини борсук не проявляє жодної видимої агресії, а якщо на нього здійснюється напад, він в свою чергу може сильно покусати жертву і досить швидко втекти. У борсука немає будь-яких ворогів, проте загрозою для його життя можуть стати вовки, що живуть в одному місці з барсуком.

Вплив людини на борсука різноманітно, через діяльність борсука можуть спостерігатися проблеми в сільському господарстві, зокрема через копання нір недалеко від аграрної промисловості. Нерідко борсуків збивають машини на дорогах, які зараз прокладаються практично скрізь. Борсук також занесений до Червоної книги, але загроза зникнення не така велика, як наприклад, у амурських тигрів.

Зовнішній вигляд борсука практично не відрізняється у різних особин. Тіло в довжину буває від 60 см до 95 см, важити борсук може до 25 кг. Шерсть борсука жорстка і груба, забарвлення його тіла починається від сірого кольору і закінчуючи відтінками чорного. Відмітною знаком є ​​дві смуги, які тягнуться від носа до вух.

Роль борсука в природі дуже значна, адже при ритті нір борсук створює великий вплив на рослинність, організми і грунт, зокрема в його норах починають рости різні види рослин. Також нори борсука незабаром можуть почати використовувати інші тварини в якості притулку або житла.

Розмноження борсука може проходити в різні пори року, але підстава пар у борсуків починається з осені. Вагітність самок триває до 440 днів, а дитинчат народжується від 2 до 5 особин. Дитинчата прозрівають на 34-41 день, а в віці 3-ох місяців здатні годується самі.

ПОДІЛИТИСЯ: