Доповідь “Кенгуру”

Кенгуру – національний символ Австралії, ця дивовижна тварина навіть зображено на австралійському гербі, так як, завдяки великому хвоста і особливій будові задніх ніг, вони можуть рухатися тільки вперед. Таким чином, ця тварина є символом прогресу.

Кенгуру належить до сімейства сумчастих ссавців. На животі у самок знаходиться особливий мішок для дитинчат, який дійсно дуже схожий на сумку. Кенгурятко з’являється на світ недорозвиненим, розміром він не більше 3 сантиметрів, потім він переповзає в сумку, де знаходиться там 6-8 місяців, поки не виросте і не зміцніє. Потім ще близько року дитинча живе близько матері, перш ніж почне самостійне життя. У природі кенгуру живе від 6 до 12 років, в неволі може жити до 20 років. Це виключно травоїдна тварина, до того ж дуже мало п’є – в посушливий час може обійтися без води до 5 місяців!

Доросла особина кенгуру великих видів важить до 80 кг. Зростання – близько 1,5 метрів, іноді 2 метри. У довжину стрибок досягає 13 метрів, у висоту – 3 метрів. Кенгуру здатні розвинути швидкість до 60 км /год. Хвіст у кенгуру довгий, потужний біля основи, допомагає тримати рівновагу при стрибках.

Шерсть у кенгуру сіра, руда або червона – під колір середовища проживання. Вуха у кенгуру досить великі, дуже рухливі, чуйні, щоб вловлювати найменші звуки. Передні лапи, в порівнянні з задніми, виглядають безглуздо маленькими. Ними кенгуру може викопувати з землі їжу (бульби і коріння), а в момент небезпеки може «боксувати» з противником. На передніх і задніх лапах є міцні кігті. Зустрічаються в дикій природі Австралії кенгуру дуже цікаві, не бояться людини, але і не нападають без причини. Розсерджений або наляканий кенгуру може, спираючись на хвіст, нанести противнику дуже сильний (іноді смертельний) удар задніми лапами.

Кенгуру є ендеміком Австралії, тобто тваринам, що живуть тільки на цьому континенті.

ПОДІЛИТИСЯ: