Чому пінгвіни не літають?

Милі кумедні пінгвіни, так потішно переваливающиеся на своїх коротких лапках, є справжніми улюбленцями дітлахів. В зоопарках і аквапарках малюки зазвичай не відходять від вольєрів з пінгвінами.

 

Просто дивно, наскільки незграбні на суходолі пінгвіни стають спритними і стрімкими у воді. Багато діти бувають дуже здивовані, дізнавшись, що пінгвіни – не тварини, а птахи. Деколи буває складно відповісти на дитяче запитання, чому пінгвіни не літають і як сталося, що вони обрали для життя сувору крижану антарктичну пустелю.

 

Відмовилися від неба

 

Дослідження вчених, детально вивчили звички, спосіб життя і будова тіла різних видів пінгвінів, однозначно підтверджують: коли-то їх предки вели спосіб життя, притаманний більшості птахів. Літати предки вміли навіть найбільш великих королівських пінгвінів, маса тіла яких перевищує 50 кг, а ріст досягає метра. Але якщо подивитися на інших птахів, що мешкають у високих широтах і харчуються рибою, стає зрозумілим, чому пінгвіни відмовилися від неба.

 

Справа в тому, що будова тіла літаючої птиці робить неможливою підводне полювання. Занадто великі крила, оснащені довгими маховими перами, не дають розвивати у воді велику швидкість. Та й взагалі на політ витрачається багато енергії, яку дуже складно заповнювати в полярних умовах.

 

Відмовившись від крил і від неба, пінгвіни придбали іншу середовище проживання – крижану воду Антарктики, де вони практично не мають ні погроз від хижаків, ні конкурентів з видобутку їжі.

 

Як змінилася будова тіла пінгвіна?

 

За обрисами тіла пінгвіни набагато більше нагадують морських ссавців, ніж птахів. Їх тіла в ході еволюції зазнали значні зміни для того, щоб максимально пристосуватися до жорстких умов існування серед крижаних торосів.

  • – Скелет пінгвіна позбувся порожнистих кісток і став більш важким. У всіх літаючих птахів кістки порожнисті всередині – природа передбачила це, щоб максимально полегшити їхню вагу. Кістки пінгвінів втратили порожнини і придбали схожість з кістками ссавців.
  • – Крила пінгвінів зменшилися в довжину і позбулися пір’я. Вони за формою тепер нагадують риб’ячі плавники і допомагають пінгвінам вільно і швидко рухатися у воді. Махові пір’я, обов’язково присутні на пташиних крилах, практично зникли.
  • – Пір’я перетворилися в якусь подобу луски. Вони стали дрібними, придбали твердість і водонепроникне воскоподібна покриття, яке перешкоджає контакту холодної води безпосередньо з шкірою.
  • – Під шкірою пінгвінів з’явився товстий шар жиру. Він необхідний для захисту м’язів і внутрішніх органів від холоду і як енергетичний запас на випадок відсутності їжі. Форма тіла стала обтічним і відмінно підходить для швидкісного плавання під водою.
  • – Лапи пінгвінів вкриті товстим шаром грубої шкіри, що дозволяє ходити по льоду і снігу. Але найбільш дивна їх кровоносна система: артерії і вени, що ведуть до лап, тісно переплітаються між собою. Гаряча артеріальна кров, що йде від серця, нагріває холодну кров, повернуту з лап, і сама від цього остигає. Тому пінгвіни практично не втрачають тепло, стоячи на льоду або плаваючи в крижаній воді.
  • – Будова очей змінилося: рогівка стала більш плоскою, що полегшує розглядання предметів під водою. На суходолі пінгвіни бачать гірше і відрізняються короткозорістю.

 

Все ж не можна сказати, що пінгвіни зовсім втратили здатність літати. У хвилини небезпеки вони можуть на короткий час підніматися в повітря до двометрової висоти, здійснюючи часті гвинтоподібне махи крилами. Це допомагає їм рятуватися від хижих ссавців, які іноді влаштовують на них полювання.

 

Для чого все це потрібно?

 

Відмовившись від польотів і вибравши для проживання гранично суворі полярні краю, пінгвіни, можливо, придбали набагато більше, ніж втратили. Так, вони більше не вміють літати на висоті – зате навчилися плавати під водою не гірше будь-якої риби. Вони покинули сприятливий клімат – зате живуть в умовах практично повної відсутності конкуренції за їжу.

 

Вони є практично єдиними господарями крижаних торосів і пустельних берегів. Чисельність популяції колоній пінгвінів регулюється не хижаками, яких в Антарктиці вкрай мало, а чисельністю косяків риби. Вони чудово пристосувалися до життя в умовах низької температури і убогою фауни антарктичних просторів.

ПОДІЛИТИСЯ: