Чим відрізняється бурундук від білки

Білки і бурундуки – близькі родичі, хоча їм притаманне безліч відмінностей. Ці гризуни належать до одного сімейства – білячі. Вони живуть на деревах, вважають за краще лісисту місцевість і харчуються рослинною і тваринною їжею. У тварин багато спільного, як і годиться у родичів, але є і відмінності.

У кожного представника загону є кілька видів. У наших широтах зустрічається лише один вид білок – білка звичайна. Видовий склад бурундуків також нечисленний. На території Росії живе тільки бурундук сибірський або азіатський. Його можна зустріти і в європейських лісах.

У звірків є кілька зовнішніх відмінностей. Бурундук менше білки за розмірами і має характерне забарвлення шерстки. У нього добре помітні темні смужки на спині, розділені світлими сіруватими ділянками вовни. Темні відмітини видно і на мордочці. Це відрізняє гризуна від ще одного родича – земляний білки.

У білки звичайної шерстка однотонна, рудувата. У різні пори року окрас обох тварин може змінюватися. Це пов’язано з щорічної линянням гризунів. Ще один характерний зовнішній ознака – вуха. У бурундуків вони маленькі, а у білки довгі, з пензликом. Це біляче прикраса стає більш помітним взимку.

Природа не обдарувала бурундуків пензликами на вухах, але дала їм дуже практичні защічні мішки. Навіть латинська назва тварини – Tamias перекладається, як «накопичувач». У білок немає такого практичного пристосування для перенесення їжі. Бурундуки, на відміну від білок, дуже практичні. Вони набивають свої норки їстівними припасами по максимуму.

Один бурундук може заготовити до 10 кг горіхів, насіння і інших частин рослин (зазвичай не більше 6 кг). Білка ж свої запаси на зиму ховає під деревами, в дуплах, розвішує на деревах. Але часто про них забуває, чим користуються інші лісові мешканці. Бурундуки на зиму впадають у сплячку. Білка активна круглий рік.

Живуть білки в дуплах дерев. У хвойних лісах вони влаштовують кулясті гнізда на деревах – Гайне. Причому одна білка має кілька «квартир», змінюючи їх час від часу. Так тварини рятуються від інфекцій і паразитів. Бурундуки будують свої житла під землею. Нори вони риють довгі, багатокамерні. Там є спальне місце, комори, навіть вбиральні.

Харчуються обидва гризуна переважно рослинною їжею. Але можуть поїдати комах і молюсків. Білки часто розоряють гнізда птахів, поїдаючи яйця і пташенят. Така поведінка помічено і у бурундуків. Так що, ці милі гризуни – не такі нешкідливі тварини, як прийнято вважати. Але вони відмінно себе почувають в неволі.

Висновки:

  • Білка і бурундук – найближчі родичі, вони відносяться до сімейства болючих.
  • Зовні білку від бурундука можна відрізнити за характерними пензликами на кінчиках вух. У бурундука вуха менше за розміром і не мають таких прикрас.
  • Бурундука легко дізнатися навіть на значних відстанях по п’яти темним смужках на спинці. Черевце у них світле, сама шерсть коротка і груба. У білок шерстка однотонна, рудувата.
  • У білки хвіст такої ж довжини, як і тулуб. У бурундука хвіст коротше.
  • У бурундуків є защічні мішки. У білок їх немає.
  • Білки будують свої гнізда на деревах, часто використовують для пристрою житла дупла, і мають по кілька «квартир».
  • Бурундуки живуть в довгих норах. Житла нагадують тунелі з безліччю камер. Кожна «кімната» має своє призначення. В одних тварини сплять, в інших виводять потомство, по-третє – зберігають харчові запаси.
  • І білки і бурундуки воліють рослинну їжу і роблять запаси на зиму. Але бурундуки зберігають весь провіант у своїй норі, а білки роблять склади в декількох місцях, забуваючи згодом про заховані грибах і горіхах.
  • І білки і бурундуки можуть поїдати продукти рослинного походження. У їх раціон входять не тільки комахи і молюски, а й яйця птахів, а також їх потомство.
  • Для бурундуків характерна зимова сплячка. Білки в сплячку не впадають.
...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Капське царство