Бугай

Бугай – лат. Botaurus, це узагальнююча назва птахів, що відносяться до сімейства чаплеві (Ardeidae), що належать до загону лелекоподібні (Ciconiiformes). Носить також назву водяний бик. Родинні і дуже схожі види: малий бугай, або дзига (лат. Ixobrychus minutus) і Велика бугай (Botaurus stellaris).

Опис

Досить великих розмірів птах, досягає до півметра у висоту. Статура щільне, бугай виглядає сутулою, через глибоко посадженої великої голови і товстої шиї. Ноги в співвідношенні з тілом короткі, блідо-зелені, з тонкими і довгими пальцями, що надає можливість бугая легко переміщатися по в’язкою топи болота. Дзьоб довгий і важкий, зелено-жовтого кольору. Очі жовті, дуже широко посаджені, що дозволяє значно розширити поле зору.

Забарвлення цієї чаплі, незважаючи на всю свою яскравість і примітність, робить її абсолютно не привабливою. Бугай, завдяки своєму Тигрового малюнку з рудувато-бурим відтінком, і плоским, немов приплюснутим тілом – прекрасний майстер маскування. Її дуже важко помітити. Варто їй тільки витягнути шию і стати на одну ногу, як цей птах зовсім втрачається з уваги в заростях, зливаючись зі стеблами рослин, погойдуючись у такт очерету.

Верх спинки і голова птиці чорного кольору, покриті пір’ям з жовтими краями, зі злегка охристим відливом. Черевце і крила усіяні малюнком з поперечних смуг, що складаються з рудих і темних бурих плям. Хвіст короткий, жовтувато-бурого кольору з чорними смугами. Самці бугая помітно більші за самок, відрізняються також і великим розміром крила, масою тіла.

Під час нападу, бугай розпушує пір’я, вигинає незграбно тіло, припавши до землі, всім своїм виглядом приводячи в замішання нападника. Може також люто захищатися, якщо їй не вдалося піти від небезпеки, завжди намагається вразити супротивника дзьобом, пошкодивши йому очі. Навесні, або на початку літа після заходу сонця видає своєрідні звуки, дуже гучні, чимось схожі з ревом бика.

Тривалий час неможливо було з’ясувати, як же вдається птиці з не особливо великими розмірами видавати такі страхітливі звуки. Основною причиною, труднощі дослідження бугая, було її проживання в важкодоступних місцях. Як з’ясувалося, птах набирає в дзьоб воду, розтягуючи стравохід, і утворює якусь подобу резонатора, за допомогою якого і видаються крики бугая. Чути крики цього птаха на відстані двох, або навіть трьох кілометрів. З цим і пов’язано прізвисько пернатої – «бугай».

Політ бугая досить швидкий і легкий, але недовгий. Переміщається в основному короткими перельотами від місця до місця. На дерева майже ніколи не злітає.

Поширення і спосіб життя

Ареал проживання бугая – Євразія, Росія (долини Волги і Дунаю, Західний Сибір), Австралія і Африка. Для проживання віддає перевагу великим степові водойми зі стоячою водою, з величезними площами заростей очерету, очерету, важкодоступні заболочені території, водойми і болота з густою приводний рослинністю, прибережні ділянки річок, з тихим повільною течією.

Особи, що мешкають в північних районах, відлітають на зимівлю ранньої осені, задовго до появи першого снігу. Якщо птах, з яких-небудь причин не полетить до холодів, після замерзання водойми вона гине. Перельоти бугай робить в нічний час доби в поодинці. Це дуже замкнута птах, з похмурими, нелюдимими звичками.

Бугай веде нічний, сутінковий спосіб життя. Дуже боягузлива птах. Годується різною рибою, жабами, водяними комахами, пуголовками, личинками, іноді гризунами. В їжі особливо не розбірлива і ненажерлива, може з’їсти все, що рухається, головне щоб тварина, рептилія або риба, були розміром менше неї. Полює рано вранці, відразу після сходу сонця. Линька у бугая відбувається один раз на рік і триває близько півроку.

Розмноження

Ранньою весною, зазвичай в березні, самці починають зазивати своїми гучними криками самок. Існує чіткий розділ території між різними особинами бугая, кожен самець люто оберігає свою ділянку від вторгнень. Самці полігамні. Можуть спаровуватися з однієї або з декількома самками відразу. Якщо на створення сім’ї буде претендувати тільки одна самка, то самець допоможе вигодувати пташенят, якщо ж претенденток буде багато – їм доведеться самим справлятися з висиджування і прогодувати потомства.

Гніздиться бугай завжди поодинці в густих заростях, на купині. Гнізда мають дуже недбалий вигляд. Бугай здатна відкласти до шести яєць з матовою поверхнею шкаралупи, бурого кольору, з оливковою відтінком. Самка зазвичай ретельно стежить за кладкою і виводком, але, незважаючи на це, гнізда часто розоряються іншими птахами. Зуміли вижити пташенята, вже через два місяці стають повністю самостійними.

Основною загрозою існування бугая як виду, є діяльність людини, пов’язана із забрудненням і висушуванням водойм.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Екологічна ніша