Бобер

Бобер (лат. Castor fiber) є ссавцем, що належать до ряду гризунів. Сімейство бобрових включає в себе два види – звичайного європейського або річкового бобра і канадського бобра (Castor canadiensis). Обидва ці виду зовні дуже схожі. Бобер є другим за величиною в загоні гризунів.

Опис

У довжину ці тварини виростають до 1,2-1,3 м, хоча в середньому це приблизно 80-100 см. Вага ж у них близько 18-20 кг, але зустрічаються екземпляри до 29-32 кг. У природі бобри живуть від 10 до 18 років, а в неволі можуть існувати до 35 років.

У бобрів важке, приосадкувате тіло і потужний череп. Задні лапи у них набагато сильніше передніх. На пальцях лап є спеціальні плавальні перетинки, більш розвинені на задніх лапах і менш – на передніх. У бобрів сильні кігті.

Цікава у них і форма хвоста, що нагадує по виду весло довжиною до 30-35 сантиметрів і шириною до 13 сантиметрів. Хвіст позбавлений волосяного покриву по всій поверхні, крім підстави, зате покритий рогоподібними щитками, між якими трапляються рідкісні волосинки.

Очки у бобрів невеликі з Мигальна перетинками. У підстави потиличної кістки є округле заглиблення. Вуха незначно виступають з жорсткого хутра. Вони, як і ніздрі мають особливість замикатися під водою. Зуби у бобрів високі, коріння не мають і ростуть постійно. Різці відокремлені від решти ротової порожнини, тому з їх допомогою тварина може гризти навіть під водою.

У бобрів дуже красиве хутро, він одночасно і грубий, жорсткий і м’який, шовковистий. Колір, як правило, варіюється від світло-коричневого до темно-каштанового, ближче до чорного. Хвіст і лапи чорні. Линяють бобри раз на рік. Починається цей процес в кінці весни і може тривати аж до зими.

В області анального отвору розташовані парні залози, а також жировики. Там же знаходиться і боброва струмінь, за допомогою якої тварина виділяє секретну рідина з дуже сильним специфічним запахом. Секрет жировик призначений для інших бобрів і несе в собі інформацію про стать і вік, боброва ж струмінь слугує дороговказом про кордон поселення бобрів. Секрет цікавий ще й тим, що він унікальний для кожної особини, як відбитки пальців у людей.

Поширення і спосіб життя

Ареал проживання європейських бобрів в даний час не такий широкий, як це було в 19 столітті. На початку 20-го століття тварин інтенсивно винищували, що згодом призвело до того, що бобрів довелося штучно акліматизувати і реінтродуцірован.

На території Європи їх можна зустріти на Скандинавських островах, а також поблизу таких річок, як Рона, Ельба, Вісла і їх басейнів. Є він і в лісових масивах європейської частини Росії і Білорусі. Що стосується території Російської Федерації, то там бобра можна побачити в Північному Зауралля, іноді на річці Єнісеї в її верхів’ях, в районі озера Байкал, на Камчатці і в Хабаровському краї. Є він і в Томській області. Бобер також зустрічається в Монголії, в районі річок Урунгу і Бімен і на північному заході Китаю.

Селяться бобри уздовж повільних річок і на берегах озер і ставків. При цьому водоймище не повинен взимку промерзати до дна. Тварини добре пірнають і плавають. Сім’я бобрів налічує від 5 до 8 особин. Але можуть ці тварини жити і поодинці. Активність бобрів спостерігається зазвичай в темний час доби і в сутінках.

Живуть вони в норах, які ще називають хатками, вхід в які обов’язково знаходиться під водою. Повітря в хатку надходить через щілини в стелі. Сама хатка нагадує купу хмизу, скріпленого землею і мулом. Тварини ці дуже охайні. Їх житла не бувають засмічені ні їжею, ні відходами життєдіяльності.

Бобри харчуються виключно рослинною їжею. Звичайний їх раціон складають кора і пагони дерев, а також трав’янисті рослини. Воліють вони дерева м’яких порід, і саме в лісах з такими культурами вони і водяться. Як правило, це осика, береза, тополя і верба. З вільхи та дуба бобри роблять споруди, але в їжу їх не вживають. Люблять вони є жолуді. Їдять бобри багато, щодня здатні з’їдати до однієї п’ятої своєї ваги. В їх кишковому тракті присутня спеціальна мікрофлора, що дозволяє переварювати багату целюлозою їжу. Якщо боброві доводиться в харчуванні переходити зі звичних йому порід дерев на інші, то цей процес вимагає адаптації.

У теплий період року бобри більше поїдають трав’янисті рослини. А з приходом осені заготовляють деревину на зиму. Одне боброве сімейство заготовлює 60-70 кубів деревини.

Розмноження

Розмножуються бобри один раз на рік. Відбувається це з середини зими до її кінця. Спаровуються бобри під льодом.

Самка виношує дитинчат трохи більше 100 днів (105-107). Від однієї самки в квітні або травні народжується від 1 до 5-6 бобрят вагою трохи менше півкіло. До моменту народження на них є пушок. Бобрята з’являються напівзрячі. Через пару днів після народження дитинчата вже вчаться плавати, самка виштовхує їх на воду. До віку трьох місяців бобрята харчуються молоком матері, але вже в 3-4 тижні починають їсти листя та м’які стебла. До двох років діти живуть з батьками. Тільки до 2 років вони досягають статевої зрілості, і вже тоді відокремлюються від батьків.

...
ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Нітелла